Gevulde speculaaskoeken

Intro

Je kunt gevulde koeken kopen, maar ook zelf bakken. Want dat is echt veel lekkerder. De koek is brosser en de amandelspijs is honderd procent zeker van amandelen (en niet van witte bonen). En dat proef je echt.

Ingrediënten

Voor 10 stuks

Bakgerei

Bereiding

1. Deeg maken

Meng de bloem met de bruine basterdsuiker, koeken speculaaskruiden en het zout met een garde in een ruime kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg 1-2 eetlepels ijskoud water toe. Kneed snel met koele handen tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.

 2. Amandelspijs maken

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop het ei los, doe de helft in een kom (bewaar de rest voor later) en verkruimel de amandelspijs boven het ei. Mix met de handmixer op lage snelheid tot een gladde massa. Vorm er met vochtige handen tien gelijke balletjes van 3 cm doorsnee van.

3. Koeken vormen en bakken

Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap van ca. 2 mm dik.

Steek er met de koekjesuitsteker twintig cirkels uit. Leg de helft op de bakplaat en leg de amandelspijsballetjes erop. Maak de deegcirkels rondom wat vochtig met een kwastje en leg de andere deegcirkels er precies op. Druk rondom aan en garneer met de amandelen. Bestrijk de koeken met de rest van het losgeklopte ei en bak ze in ca. 15 minuten donkerbruin en gaar.