Gevulde krulandijvie

Intro

Dat hij al eerder een kookboek over groenten schreef, was voor Antonio Carluccio geen reden om zich er niet nog eens aan te wagen. ‘Als het om groenten gaat, valt er altijd weer wat nieuws te ontdekken. Dat is juist zo ontzettend leuk. Ik vind het geweldig om aan de slag te gaan met de wat onbekendere soorten zoals cavolo nero en krulandijvie, en je op een andere manier kennis te laten maken met ‘golden oldies’ als venkel, maar ook met artisjokken, erwten en selderij.’

Ingrediënten

4 personen


Vulling 


Tip Vul om de kappertjes te ontzouten een kleine kom met koud water, voeg de gezouten kappertjes toe en laat ze ongeveer 15 minuten weken. Doe de kappertjes in een zeef en laat ze goed uitlekken.  

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder de buitenste bladeren van de andijviekroppen en snijd eventueel verwelkte stukken blad weg.

2. Blancheer de kroppen 4-5 minuten in kokend water met wat zout, zodat de bladeren een beetje zacht worden. Laat ze afkoelen.

3. Meng voor de vulling het broodkruim met de overige ingrediënten en breng flink op smaak met zout en peper.

4. Trek de kroppen andijvie open,  zodat het binnenste zichtbaar wordt. Vul ze met het broodkruimmengsel, sprenkel er 2 eetlepels van de olijfolie over en duw de bladeren weer terug op hun plek. Maak een bol van de kroppen door ze dicht te binden met  2 stukken keukentouw.

5. Leg de andijviekroppen op een bak- plaat en sprenkel de rest van de olie erover. Rooster ze 25 minuten in de oven, of tot de punt van een scherp mes er gemakkelijk in glijdt.

6. Neem de andijviekroppen uit de oven, snijd ze in tweeën of in vieren  en serveer ze als bijgerecht of stevig voorgerecht.

Dit recept is afkomstig uit Antonio Carluccio’s nieuwe boek ‘Groenten’ (Aerial Media Company, € 27,95). Credits: Recepten Antonio Carluccio  Fotografie Laura Edwards