Gevulde focaccia

Gevulde focaccia

Focaccia is een van mijn favoriete broden om zelf te bakken. Door dit recept krijgt het meer textuur, meer laagjes en meer contrast tussen zacht en krokant, én we zetten de tuinboon in het zonnetje.

Ingredienten

1. Doe het meel met 5 g zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Roer in een kan de gist door 300 ml lauw water, laat een paar minuten staan en giet het mengsel al roerend langzaam in het kuiltje. Kneed het deeg 10 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, tot het glad en elastisch is. Leg het in een met olijfolie ingevette kom, dek deze af met een schone, vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

2. Dop intussen de tuinbonen, verwijder de vliesjes van de grotere exemplaren en doe ze in een kom. Pel de knoflook, hak hem samen met de bovenste helft van de bos peterselie fijn en doe ze met 75 ml extra vergine olijfolie in de kom. Rasp de pecorino en citroenschil erover, knijp de citroen erboven uit, voeg peper en zout toe en meng alles goed.

3. Vet een braadslede van 30 x 40 cm in met olie en strooi er een egaal laagje broodkruimels in. Sla het deeg een paar keer terug en rol of rek het uit tot een rechthoek van 30 x 80 cm. Drapeer de helft van het deeg in de braadslede en laat de rest over de rand hangen.

4. Verdeel het tuinboonmengsel in een egale laag over het deeg en houd een beetje van de olie apart. Klap het overhangende deeg over de vulling, sprenkel de apart gehouden olie erover en druk met je vingers kuiltjes in het oppervlak. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het rijzen tot het opnieuw in volume verdubbeld is.

5. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrooi het brood met zeezout en bak het 25 minuten in de oven, tot het goudbruin is. Laat het op een snijplank afkoelen, snijd het in repen en zet het op tafel. Verrukkelijk!

Calorieën: 475 kcal – Vet: 15 g – Verz. vet: 5,7 g – Eiwit: 23 g – Koolhyd.: 66,5 g – Suiker: 3,3 g – Zout: 1,4 g – Vezels: 3 g
Credits: fotografie David Loftus.

Voor 12 personen

Bereidingstijd 1 uur + rijzen

  • 500 g hard broodmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1 zakje droge gist van 7 g
  • olijfolie
  • 750 g tuinbonen, in de peul
  • 4 tenen knoflook
  • 1 bos bladpeterselie (30 g)
  • extra vergine olijfolie
  • 50 g pecorino of parmezaan
  • 1 citroen
  • 30 g fijne kruimels van oudbakken brood

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief