De combinatie van aubergines – een heel mediterrane groente – met room lijkt misschien vreemd maar levert een zacht en sensueel gerecht met een volle smaak op. Geef het als zodanig of bestrooi het met geschaafde parmezaan, afhankelijk van wat er verder op tafel komt. Het is erg lekker bij gebraden lamsvlees, maar je kunt de hoeveelheden ook vergroten tot een hoofdgerecht. Laat de saffraan minstens 30 minuten trekken; de kleur en smaak worden daar veel beter van.
1. Doe de saffraan in een kopje en roer er 50 ml kokend water door. Laat het 30 minuten staan.
2. Verhit de oven tot 190 °C. Halveer de aubergines in de lengte. Snijd een ondiep kriskraspatroon in de snijkanten.
3. Leg ze met de tomaten in een braadslee naast elkaar. Bestrijk de aubergines en tomaten met olijfolie en bestrooi ze met wat zout en peper. Zet ze 30 minuten in de oven.
4. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten zacht; laat ze geen kleur krijgen. Voeg de wijn toe en kook hem tot ca. 50 ml in.
5. Voeg het saffraanwater en de bouillon toe en kook ze tot een derde in.
6. Doe er de room met wat zout en peper bij en kook de saus in tot hij de achterkant van een lepel bedekt. Zeef er de sjalotten uit. Voeg wat citroensap toe en corrigeer zo nodig de smaak.
7. Haal de groente uit de oven, keer de aubergines en zet ze nog 10 minuten terug. Leg ze op een warme, brede, ondiepe schaal (de aubergines met de snijkant omhoog) en schep er wat saus op. Serveer de rest van de saus er apart bij.
Dit recept komt uit het boek ‘Simpel’ van Diana Henry (€ 24,99, Kosmos Uitgevers).
Voor 6 personen als bijgerecht
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.