‘Als je tonijn koopt, let er dan op dat het vlees gelijkmatig donkerrood van kleur is, een fijne, dichte structuur heeft en niet zenig is. In het algemeen krijg je betere tonijn in de viswinkel dan in de supermarkt. Men vraagt zich wel eens af of het wel nodig en niet erg modieus is om tonijn rosé te serveren, maar als je over verse tonijn van goede kwaliteit beschikt, zou je wel gek zijn om die door en door gaar te maken, zodat hij smaakt als tonijn uit blik. Dus ja, verse tonijn van goede kwaliteit móet rood of zeer rosé geserveerd worden.’ – Jamie Oliver
1. Wrijf het pepertje en de korianderzaden fijn in een vijzel. Voeg de knoflook, het basilicum, de koriander en het citroensap en zout en peper naar smaak toe.
2. Leg je tonijnsteaks op een schaal, bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en wrijf ze aan beide kanten in met het kruidenmengsel.
3. Er zijn twee goede manieren om ze te bakken: ik vind zo’n geribbelde grillpan het prettigst, maar je kunt ook een koekenpan gebruiken. Wrijf je bakpan, die heel erg heet moet zijn, met behulp van een prop keukenpapier in met een klein beetje olie en leg er de tonijnsteaks in. Schroei de tonijnsteaks dicht, zodat ze worden geroosterd en bruin kleuren (45-60 seconden aan elke kant). Ik snijd ze dan door en serveer ze met salade en patates frites of gekookte aardappelen en een flinke schijf citroen. Een paar gemarineerde zongedroogde tomaten erbij en wat olijven, basilicum… er zijn talloze mogelijkheden.
Dit recept komt uit het boek ‘The Naked Chef’ van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers).
Voor 4 personen, 15 minuten:
extra benodigd: vijzel
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.