Geroosterde tonijn met kruidenkorst

Geroosterde tonijn met kruidenkorst

‘Als je tonijn koopt, let er dan op dat het vlees gelijkmatig donkerrood van kleur is, een fijne, dichte structuur heeft en niet zenig is. In het algemeen krijg je betere tonijn in de viswinkel dan in de supermarkt. Men vraagt zich wel eens af of het wel nodig en niet erg modieus is om tonijn rosé te serveren, maar als je over verse tonijn van goede kwaliteit beschikt, zou je wel gek zijn om die door en door gaar te maken, zodat hij smaakt als tonijn uit blik. Dus ja, verse tonijn van goede kwaliteit móet rood of zeer rosé geserveerd worden.’ – Jamie Oliver

Bereiding



1. Wrijf het pepertje en de korianderzaden fijn in een vijzel. Voeg de knoflook, het basilicum, de koriander en het citroensap en zout en peper naar smaak toe.

2. Leg je tonijnsteaks op een schaal, bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en wrijf ze aan beide kanten in met het kruidenmengsel.

3. Er zijn twee goede manieren om ze te bakken: ik vind zo’n geribbelde grillpan het prettigst, maar je kunt ook een koekenpan gebruiken. Wrijf je bakpan, die heel erg heet moet zijn, met behulp van een prop keukenpapier in met een klein beetje olie en leg er de tonijnsteaks in. Schroei de tonijnsteaks dicht, zodat ze worden geroosterd en bruin kleuren (45-60 seconden aan elke kant). Ik snijd ze dan door en serveer ze met salade en patates frites of gekookte aardappelen en een flinke schijf citroen. Een paar gemarineerde zongedroogde tomaten erbij en wat olijven, basilicum… er zijn talloze mogelijkheden.

Dit recept komt uit het boek ‘The Naked Chef’ van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers). 

Voor 4 personen, 15 minuten:

  • 1 klein gedroogd rood pepertje
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • ½ teen knoflook
  • 1 flinke handvol basilicum, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 1 flinke handvol verse koriander, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • 4 tonijnsteaks van 225-275 g elk, ca. 2 cm dik




extra benodigd: vijzel

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief