Gerookte sambal

Intro

Sambal Bajak is een van de meest gebruikte sambal soorten in Nederland. Deze kruidige chilipasta is afkomstig van Java en is ook wel bekend als gebakken sambal. Met dit recept maakt jij hem de volgende keer gewoon zelf!

Ingrediënten

Voor 500-600 mililiter.

Voor de kruidenpasta / bumbu

Bereiding

1. Snijd de chilipepers over de lengte doormidden en fruit ze kort in de olie. Leg ze in een breed schaaltje en rook ze 50 minuten koud in een rooktrommel. Zet ze twee dagen goed afgedekt op een donkere plek zodat de rooksmaak zich goed kan ontwikkelen.

2. Laat de tamarinde in een beetje water weken. Pel de uien en de knoflook en snijd ze fijn. Hak de kemirinoten en de laos heel fijn. Verwijder het droge bovenste deel en het buitenste blad van het citroengras en hak de stengel fijn. Hak de gerookte chilipepers fijn.

3. Verhit een deel van de gerookte olie en voeg alle voorbereide ingrediënten toe. Voeg ook de trassi, salamblad, suiker, zout, assem en de rest van de gerookte olie toe. Laat alles 10 minuten op laag vuur stoven en wrijf de sambal in een cobek grof met een stamper.

Je kunt de smaak van de sambal eventueel versterken met wat Piment d’Espelette, te koop bij delicatessenzaken.