Gepofte bieten salade met rode grapefruit

Intro

Aards, zoet, zuur, fris en romig. De combinatie van gepofte biet, rode grapefruit en een zachte, romige cashewdressing is absoluut een van mijn favorieten. Dit kleurrijke gerecht is een vrolijk feestje op je bord tijdens de donkere winter. Als voorgerecht, of als bijgerecht.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereiden 20 minuten

Wachten 6-8 uur, of 1 nacht (weken cashewnoten), 1 uur (oven)

Voor de dressing

Extra nodig: keukenmachine

Bereiding

1. Verhit de oven tot 220 °C.

2. Wrijf de bieten in met olijfolie en zeezout. Verpak ze in aluminiumfolie en leg ze in een ovenschaal. Pof ze in 40-60 minuten gaar in de oven. Omdat bieten nogal in formaat verschillen is het handig om na 40 minuten te controleren of ze gaar zijn. Als je er probleemloos een satéprikker in kunt steken zijn ze gaar. Zo niet, zet ze dan nog even terug in de oven. Laat de gare bieten minimaal 30 minuten afkoelen. Snijd ze daarna in parten.

3. Maak intussen de dressing. Spoel de geweekte cashewnoten af. Meng ze in de keukenmachine samen met de overige ingrediënten tot een gladde saus. Voeg water toe als de dressing te dik blijft. Proef en breng eventueel op smaak met zout.

4. Pel de grapefruits. Haal het vruchtvlees voorzichtig uit de velletjes. Leg de bieten samen met de partjes grapefruit op een mooie schaal, bouw er een mooi bergje van. Schenk of lepel de dressing eroverheen, garneer met (radijs)kiemen, hazelnoten en zonnebloempitten. Bestrooi met een goede draai zwarte peper en serveer.