Gemengde groente op zuur

Intro

Deze giardiniera, zoals de Italianen het noemen, wordt geserveerd als antipasto met salami en prosciutto of bij het klassieke Piemontese vleesgerecht 'bollito misto'.

Ingrediënten

Voor drie weckpotten van 500 ml, bereiding 4 uur, wachttijd 1 maand.

Voor de groente op zuur:

Benodigdheden:

Bereiding

1. Doe alle groente in lagen in een niet-metalen bak. Strooi wat zout tussen elke laag. Giet er 1,75 liter koud water over; de groente moeten onderstaan. Leg op de bovenste laag een plank of platte schaal en leg daar een gewicht op. Zet de bak op een koele plek en laat 4 uur staan.

2. Steriliseer de potten door ze af te wassen, af te drogen en minimaal  5 minuten in de oven te zetten op 180 °C. De rubber ringen doe je 5 minuten in een pan met kokend water.

3. Spoel de groente af in een vergiet. Laat goed uitlekken en droog in een schone theedoek. Doe weer terug in de bak en meng de knoflook en olijfolie erdoor. Breng in een ruime pan de azijn met de peper en het mosterdzaad aan de kook.

4. Doe een laurierblad, een paar peperkorrels en een takje tijm in elke weckpot. Verdeel de groente over de potten. Giet de kokende azijn erover. De groente moeten helemaal onderstaan. Zorg dat er geen lucht tussen de groente zit. Doe de deksels erop en zet weg op een donkere, droge en koele plek. Probeer een maand te wachten voor je ze openmaakt. Ze blijven 6 maanden goed.