Gele-erwtensoep met harissa & amandelen

Gele-erwtensoep met harissa & amandelen

Deze soep wordt gemaakt met ingrediënten die je misschien gewoon in de voorraadkast hebt staan en is gezond, vullend en heel eenvoudig om te maken. Het liefst week ik de spliterwten een paar uur in water maar dat is niet essentieel dus je hoeft deze soep niet per se ver van tevoren te plannen! Ik garneer hem het liefst met iets dat extra kleur, textuur en smaak toevoegt – zodat het er speciaal uitziet en ook speciaal smaakt. Hier heb ik noten geroosterd met een flinke schep pittige harissa.

Bereiding

1. Verwarm een grote, zware soeppan op matig vuur. Schenk de helft van de olie erin en fruit de preien of uien en knoflook circa 5 minuten, tot ze zacht worden.

2. Voeg de spliterwten en bouillon toe, breng de soep aan de kook en draai het vuur laag.

3. Laat onafgedekt circa 30 minuten koken; roer af en toe, tot de spliterwten helemaal gaar zijn. Als je de spliterwten niet hebt geweekt, moeten ze 45-50 minuten koken.

4. Pureer de soep in de pan met een staafmixer (of doe dit in de blender). Schenk er een scheutje heet water bij als de soep te dik lijkt, proef en voeg eventueel zout en peper toe als dat nodig is.

5. Verhit de rest van de olie in een koekenpannetje. Rooster de amandelen een paar minuten; blijf goed roeren. Haal de pan van het vuur en roer de harissa erdoor. Schep de soep in warme kommen, garneer met de harissa-amandelen en besprenkel met de olie uit de pan. Maal er wat zwarte peper over. Dien op met volkorenbrood als je dit als hoofdgerecht eet.

Voor 4 personen

  • 3 el olijf- of plantaardige olie
  • 2 preien, uiteinden eraf, in de lengte in vieren gesneden en daarna fijngesneden, of 2 uien, gesnipperd
  • 2- 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 250 g gele spliterwten, liefst (tot 4 uur)
  • in water geweekt, goed afgespoeld
  • 1 liter groentebouillon
  • zeezout en zwarte peper

Als garnering

  • 50 g amandelen
  • 2 tl harissa, of naar smaak

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten