Geitenkaastaart

Bereiden

Bladerdeeg is altijd goed om op voorraad te hebben, aangezien je daarvan heel snel een lekkere hartige taart kunt maken. Rode biet gaat van nature goed samen met anijsachtige smaken, zoals steranijs, dille  of dragon, die de aardse zoetheid van dit knolgewas naar voren brengen.

1. Vulling bakken:
Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalot 5 minuten, tot ze zacht is. Voeg de rode biet, azijn, steranijs, boter en 3 eetlepels water toe en kook 5-10 minuten, tot al het vocht is verdampt.

2. Bladerdeeg bakken:
Rol ondertussen het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 25 x 38 cm op een met bloem bestoven werkvlak. Leg het op de bakplaat en snijd het deeg op 2 cm van de buitenrand rondom in met een mes. Bestrijk met losgeklopt ei en snijd de lijn nog een keer in. Zet het deeg in de oven en bak het 10-12 minuten. Neem het uit de oven en druk het midden met je handen naar beneden.

3. Vulling toevoegen + bakken:
Verwijder de steranijs uit het bietenmengsel. Roer de crème fraîche en dille erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrijk de deegbodem ermee en verdeel de geitenkaas erover. Zet de hartige taart nog 4-5 minuten in de oven, tot hij mooi goudbruin is en de kaas begint te smelten. Laat de taart 10 minuten afkoelen en bestrooi dan met de waterkers. Serveer direct.

Baktip:
Rode bieten kleuren je handen flink rood, dus wil je er niet als een moordenaar uit gaan zien, dan is het verstandig om tijdens het schillen en raspen latex handschoenen te dragen!

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Kerst’ van Heel Holland Bakt (€20,-, Kosmos Uitgevers).
                                                   

 Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl