Gehaktbrood met spaghetti-saus

Intro

'Als jonge kok maakte ik dit gerecht vaak als personeelslunch, en de obers en chef-koks waren er altijd dol op. Ik bak het 'brood' van kliekjes en afsnijdsels varkens-, rund- en lamsvlees en serveer er spaghetti en pittige tomatensaus bij. Ik zweer je dat ik meerdere promoties te danken heb aan mijn fameuze budgetpersoneelslunches. Hier gebruik ik alleen varken, maar experimenteer er gerust op los met lams- of rundergehakt of wild.' - Jamie Oliver

Ingrediënten

Voor 6 personen, 60 minuten:




Extra: keukenmachine

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 200 °C / gasovenstand 6.

2. Schil de wortelen en snijd ze in de lengte in kwarten. Leg ze in een braadslede (van ongeveer 25 bij 30 cm), besprenkel ze met olie en zet ze 10 minuten in de oven. Hak het brood intussen in een keukenmachine tot kruimels, doe de kruimels met het gehakt, de helft van de oregano, de verkruimelde feta (het is niet veel, maar het maakt een groot verschil!), het ei en een flinke snuf peper en zout in een kom en werk alles met je handen door elkaar. Kneed er een ongeveer 20 cm lang brood van. Maak wanneer de wortelen gaar zijn wat ruimte in het midden, leg er het gehaktbrood tussenin en zet de braadslede nog 25 minuten terug in de oven, of tot het gehakt goudbruin en gaar is.

3. Snijd de pepers in de lengte doormidden, haal de zaadjes eruit en bak ze 2 minuten met een scheut olie in een middelgrote pan op matig vuur. Haal de pepers uit de pan, houd ze apart en voeg dan de ui en knoflook toe, samen met de laatste helft oregano en bak ze terwijl je regelmatig roert ongeveer 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg de passata toe, spoel de pot met een scheutje water om en giet dat er ook bij. Breng de saus met peper en zout op smaak en laat hem zachtjes pruttelen tot het gehaktbrood klaar is.

4. Haal de braadslede met het gehaktbrood uit de oven en giet de saus er voorzichtig omheen. Verdeel de wortels en de pepers op de saus rondom het gehaktbrood en rasp er de kaas over (strooi er wat verse houtachtige kruiden zoals rozemarijn over, als je dat in huis hebt). Zet nog 5 tot 10 minuten terug in de oven, of tot er een heerlijk goudbruin korstje op zit en de saus zachtjes pruttelt. Kook de spaghetti intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water, en laat hem goed uitlekken. Zet alles op tafel, snijd het gehaktbrood in plakken en prak de pepers (als je van heet houdt) door de saus.

Dit recept komt uit het boek ‘Bespaar met Jamie’ van Jamie Oliver (€24,50, Kosmos Uitgevers).