Gegrilde sardines met prei

Bereiden

Prei bevat van nature een kleine hoeveelheid mosterdolie. De altijd lekkere, klassieke smaakcombinatie van prei met mosterd is dus eigenlijk heel erg logisch!

Recept van Bart van Olphen


1 Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de sardines en de fijngehakte knoflook met 2 eetlepels olijfolie en 1 theelepel gerookte-paprikapoeder in een ovenschaal. Breng op smaak
met zout en peper. Hussel alles met je handen door elkaar en zet de ovenschaal 10 minuten in de hete oven tot de sardines goudbruin en krokant zijn.

2 Kook de preien in hun geheel 5 minuten in een grote pan met gezouten water. Haal ze er met een tang uit en snijd de preien in de lengte doormidden. Smeer ze in met olijfolie en bestrooi met 1 theelepel gerookte-paprikapoeder.

3 Meng de dijonmosterd, wittewijnazijn en 4 eetlepels olijfolie in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper.

4 Verhit een (grill)pan op hoog vuur. Doe de prei met de paprikapoeder kant naar beneden in de pan. Voeg wat water toe en laat de prei in 4 minuten gaar worden. Voeg eventueel wat extra water toe als het te snel verdampt. Leg op ieder bord 2 preien met de paprikapoederkant naar boven. Breng op smaak met zout en eventueel nog wat peper.

5 Leg de sardines op de prei en serveer het gerecht met de mosterddressing.

Dit is een recept van Bart van Olphen. 

[Credits: fotografie David Loftus]

 Win een broodbox!


Maak kans op 1 van de 3 broodboxen die wij verloten!