Geflambeerde aardbeien 

Intro

Eten doe je voor een groot deel met je ogen. Een mooi uitziend gerecht prikkelt de zintuigen en nodigt uit tot eten. Iets wat de Deense topchefkok Mikkel Karstad als geen ander heeft begrepen. In dit recept flambeer je de zoete aardbeien met whisky en serveer je ze met een frisse aardbeiensorbet. Het ultieme zomergerecht! 

Ingrediënten

4 personen

– 500 g aardbeien

– 2 el acaciahoning

– 1 kleine handvol wilderozenblaadjes

– 1 kleine handvol verbenablaadjes

– 1 onbespoten limoen

– drupje whisky

Bereiding

1. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Laat ze uitlekken.

2. Verhit een koekenpan direct op smeulend hout of gloeiende kooltjes en doe er de honing in. Voeg de aardbeien toe als de honing begint te sputteren en te karamelliseren. Laat de aardbeien 30 seconden bakken, voeg dan de wilderozenblaadjes met de fijngeraspte limoenschil en het limoensap toe en laat nog een minuut staan, tot het vocht ingedikt is tot een lichte siroop.

3. Voeg de whisky toe (zoveel als je lekker vindt). Hou de pan een beetje scheef en schud hem heen en weer, zodat de vlammen de alcohol bereiken en de aardbeien geflambeerd worden.

4. Schud als de alcohol eenmaal brandt de pan zachtjes, tot de vlammen uitdoven en de alcohol verdampt is. Voeg de verbenablaadjes toe en schud de pan nogmaals.

5. Serveer de aardbeien meteen, zo uit de koekenpan, terwijl ze nog warm zijn, met een royale schep aardbeiensorbet.

Tip: Je kunt dit dessert ook maken met andere vruchten en bessen, zoals perziken, abrikozen, pruimen, peren en appels.