Gedecoreerde zandkoekjes

Gedecoreerde zandkoekjes

‘Koekjes decoreren is heel leuk om met kinderen te doen. Het is bij dit soort koekjes belangrijk dat ze niet uitlopen in de oven. Vaak wordt daarom relatief veel bloem gebruikt, maar ik vind dit vaak ten koste gaan van de smaak. Voor deze koekjes heb ik gezocht naar de perfecte balans tussen een stevig, maar vooral lekker koekje’, vertelt Annemarie Pronk in haar boek Heel Holland Bakt met Annemarie.

Bereiding

Deeg: 

Snijd het vanillestokje in tweeën en schraap het merg er uit. Doe het merg samen met de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout in een kom en roer even goed door elkaar. Wrijf dan de boter er zo goed mogelijk doorheen. Voeg vervolgens het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ongeveer 15 minuten rusten in de koelkast.

Bakken:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg uit tot een grote plak van 4 mm dik. Gebruik de verschillende uitstekers om de koekjes uit te steken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Het koekjesdeeg moet goed stevig zijn wanneer je ze gaat afbakken, anders kunnen de koekjes hun vorm verliezen. Leg ze daarom nog even in de koelkast als ze te slap zijn geworden. Bak de koekjes in het midden van de oven goudbruin en gaar in 12-15 minuten. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Tip van Annemarie:

Gebruik twee lange latjes van 4 mm dik om het deeg tussen uit te rollen. Zorg ervoor dat je een echte roller hebt en dat je met de uiteinden ervan over de latjes heen rolt. Op deze manier zullen alle koekjes precies dezelfde dikte krijgen.

Glazuur:

Klop voor het glazuur de eiwitten stijf. Voeg in gedeelten de poedersuiker toe en voeg ook het vanille-extract en het citroensap toe. Stop met het toevoegen van poedersuiker als je een dikke vloeibare consistentie hebt die niet van je spatel druipt. Verdeel het eiwitglazuur over verschillende kommen en meng er de kleurstoffen doorheen. Test de consistentie van

het eiwitglazuur op een koekje: het moet vloeibaar genoeg zijn, maar niet over de rand lopen. Verdun als het nodig is met een paar druppels water, tot het de juiste consistentie heeft. Dek de bakjes eiwitglazuur af tot gebruik.

Afwerken:

Maak cornetjes van bakpapier voor de verschillende kleuren glazuur. Doe een beetje eiwitglazuur in de cornetjes, teken met een vloeiende beweging de omtrek op een koekje en vul daarna direct het vlak in. Verdeel het glazuur gelijkmatig door met een satéprikker kleine rondjes in het glazuur te draaien, alsof je het koekje inkleurt, maar pas wel op dat je het koekje niet raakt om geen kruimels in het glazuur te krijgen. Breng direct met contrasterende kleuren bloemetjes en stipjes aan op het nog natte glazuur. De stipjes zullen worden opgenomen

in het glazuur en zo ontstaat een prachtig egale, gedecoreerde glazuurlaag. Laat het glazuur goed uitharden. Dit kan wel een paar uur duren. Eventueel kun je daarna nog lijnen of stippen tekenen met het glazuur dat je – luchtdicht verpakt – hebt bewaard.

Tip van Annemarie:

Steek voor leuke gedecoreerde lolly’s stokjes in de koekjes voordat je ze gaat afbakken of maak er voor het afbakken een gaatje in om er later een lintje door te kunnen doen, zodat je ze in de kerstboom of op een andere plek in huis kunt hangen.

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Annemarie’ van Annemarie Pronk (Kosmos Uitgevers).

Voor 25 – 30 stuks:

Deeg:

 • 1 vanillestokje
 • 330 g bloem
 • 180 g fijne kristalsuiker
 • ½ tl bakpoeder
 • ½ tl zout
 • 200 g koude roomboter, in blokjes
 • 1 ei, losgeklopt

Eiwitglazuur:

 • 2 eiwitten
 • 300 g poedersuiker
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl citroensap
 • kleurpasta in verschillende kleuren

Benodigdheden: ronde, gekartelde of bloemvormige koekjesuitstekers, met een doorsnede van ongeveer 8 cm, cornetjes van bakpapier.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief