Doordat je de prei gaart in zijn eigen ‘vel’ blijft de binnenkant supersappig en mooi van kleur. De hazelnoten en dragon maken de smaak af. Ik maak ze hier op een Japanse shichirin BBQ maar gewoon onder de grill gaat ook prima.
Zelfgemaakte mayonaise
1. Vul een maatbeker met de eidooiers, dijonmosterd, wittewijnazijn en zonnebloemolie.
2. Zet de staafmixer onder in de beker en meng op de hoogste stand. Haal als de massa onderin egaal van kleur is de staafmixer langzaam naar boven.
3. Breng als de mayonaise klaar is op smaak met zout en peper en voeg als de mayonaise te dik is eventueel wat water toe (dit bevordert de stabiliteit).
4. Je kunt als de mayonaise klaar is nog mayonaise van prei-as maken: Maak de preibladeren schoon onder de kraan, droog ze af en gril ze om en om tot ze helemaal zwart zijn. Laat afkoelen en draai in een kleine foodprocessor tot poeder. Meng het preipoeder naar smaak met de mayonaise.
Ribeye
1. Leg de preien op een bakplaat en rooster onder de ovengrill of in een gloeiend kolenbed tot de buitenste bladeren zwart zijn. Draai regelmatig een kwartslag om.
2. Controleer met een sondeernaaldje de hardheid van de prei en gaar eventueel nog wat door.
3. Toast de hazelnoten onder de grill of in een koekenpannetje. Laat afkoelen.
4. Meng 150 gram mayonaise met de hazelnoten en breng op smaak met zout en peper.
5. Verwijder de buitenste bladeren van de zwartgeblakerde prei en serveer met de verse dragon en hazelnootmayonaise.