Gebakken eendenborst met sinaasappel 

Gebakken eendenborst met sinaasappel 

Op zoek naar een ideaal hoofdgerecht voor jouw feestelijke diner? Dan ben je hier aan het juiste adres. Verras je gasten met deze gebakken eendenborst met bloedsinaasappel en steranijs. Een chique gerecht en toch eenvoudig te maken.

Bereiding

1. Je begint met het inkerven van de vetlaag tot net op de huid in een ruitpatroon.

2. Maak dan een mengsel van 1 eetlepel venkelzaad, een snufje gedroogde chilivlokken (of cayennepeper), 1 theelepel gemalen komijnzaad, 1 theelepel grof gemalen zwarte peper en een ½ theelepel grof zeezout. Wrijf het vlees hiermee in en zet het afgedekt weg in de koelkast. Een paar uur of tot de volgende dag. Dit klusje kun je dus al daags van tevoren doen. 

3. Verwijder van 2 sinaasappels de schil en het wit en snijd in parten. Verwijder eventuele pitten. Pers van 2 andere sinaasappels 125 milliliter sap.

4. Haal een half uur voordat je begint te bakken de eendenborst uit de koelkast om hem op temperatuur te laten komen. Laat een koekenpan met dikke bodem goed heet worden. Leg de eendenborstfilets erin met de velkant naar beneden en bak ze 3 minuten tot het vet uitsmelt en het vel bruin en knapperig is. Keer de eendenborstfilets om en bak ook de andere kant 3 minuten. Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

5. Giet bijna al het vet uit de pan en voeg 60 milliliter rode wijn, 2 eetlepels sherryazijn, het sinaasappelsap en 8 steranijzen toe. Breng het vocht aan de kook en laat tot de helft inkoken, dat duurt ongeveer 4 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Leg het vlees in de pan en schep de saus erover. Doe het deksel op de pan en laat het vlees nog 5 minuten zacht stoven.

6. Voeg ook de schijfjes sinaasappel toe plus 3 gedroogde rode chilipepers en laat 3 tot 4 minuten met elkaar kennismaken. Dan mogen de eendenborsten uit de pan om te rusten. Kijk en proef of je de saus goed van dikte en smaak vindt. Vis de steranijzen eruit, spoel ze af en zet er thee van.

7. Snijd het vlees in dunne, schuine plakjes en drapeer de sinaasappelschijfjes op de borden. Beetje saus erover en de rest ernaast. Serveer bijvoorbeeld met radicchio.

Voor 2 personen

  • 1 eendenborst van 220 gram
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • een snufje gedroogde chilivlokken (of cayennepeper)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
  • ½ theelepel grof zeezout
  • 4 bloedsinaasappels
  • 60 milliliter rode wijn
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 8 steranijzen
  • 3 gedroogde rode chilipepers
  • zout en peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief