Garnalen met chilimayo

Intro

Tim Anderson: 'Ik zie dit altijd als een wezenlijk izakaya-gerecht, maar eigenlijk is het helemaal niet zo gangbaar. Ik denk zelfs dat ik het maar een paar keer bij een izakaya heb gegeten, maar het is een uitstekend borrelhapje: krokant, hartig, een beetje pittig en een beetje zoet. Het zou zomaar in een Amerikaanse sportbar geserveerd kunnen worden. Is het überhaupt wel Japans? Ik weet het niet, maar het is 100 procent izakaya en 100 procent verrukkelijk.'

Ingrediënten

Voor 2 personen

Bereiding

1. Meng de gamba’s met de sake, de witte peper, de helft van de sojasaus en 1 eetlepel van de aardappelzetmeel of maïszetmeel, tot de gamba’s volledig bedekt zijn.

2. Roer de rest van de sojasaus, de zoete chilisaus en de mayonaise in een grote kom goed door elkaar. Schenk een laagje van 2,5 cm olie in een diepe pan en verhit op hoog vuur. Controleer de temperatuur van de olie door een paar druppels beslag (van de gamba’s) erin te laten druppelen; de olie is heet genoeg wanneer het beslag sist en meteen komt bovendrijven. Wentel de gamba’s door de rest van het aardappelzetmeel en laat voorzichtig een voor een in de olie zakken, zodat ze niet aan elkaar plakken.

3. Bak de gamba’s af en toe kerend in circa 4 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat een paar minuten afkoelen en meng dan door de chilimayo. Leg eventueel de slablaadjes op een bord, leg de gamba’s erop en bestrooi eventueel met de shichimi. Serveer met de partjes citroen erbij.

Tips: