Friands met seizoensfruit

Intro

Deze lichte smaakvolle cakejes – gemaakt van nootachtige bruine boter, gemalen amandelen en schuimig eiwit – zijn supermakkelijk te maken en (toch) heel lekker! Gebruik dit recept als basis en vul ze met het fruit dat op dat moment in het seizoen en op zijn lekkerst is. Enneh… veel succes met het eten van slechts één per keer!  

Ingrediënten

Voor 10 friands

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 15-20 minuten baktijd

Optionele fruitvullingen

Bereiding

1. Verwarm eerst de oven voor tot 180 °C hetelucht / 200 °C elektrisch.

2. Smelt vervolgens de boter in een kleine steelpan op middelhoog vuur en verwarm 5-7 minuten of tot hij een donkere, nootachtige, goudbruine kleur krijgt; doe dit niet te lang, anders brandt hij aan. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Vet met een kwastje 10 van de vormpjes van een cupcake- of friandbakblik, als je die hebt, in met wat van de gesmolten boter.

3. Meng dan de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. (Als de suiker klonterig is, zeef deze dan eerst.) Roer de gemalen amandelen en citroenschil erdoor.

4. Klop in een aparte grote kom met een garde de eiwitten tot een zacht, licht schuim. Voeg de opgeklopte eiwitten samen met de gesmolten boter toe aan het bloemmengsel en meng alles voorzichtig met een metalen lepel.

5. Verdeel het beslag gelijkmatig over de ingevette vormpjes. Steek 2 of 3 stukjes fruit naar keuze in het midden van elk vormpje en bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de friands gerezen en goudbruin zijn en veerkrachtig aanvoelen. Haal uit de oven en laat ze 20 minuten rusten voordat je ze voorzichtig met een mes uit de vormpjes haalt.

6. Deze friands zijn erg vochtig, dus blijven ze tot 3 dagen goed in een luchtdichte trommel.