Feestelijke borrelplank met Tête de Moine AOP

Intro

Tijd om te borrelen! Nodig alle kaasliefhebbers maar uit, want deze feestelijke borrelplank met een overheerlijke Tête de Moine AOP is te goed om alleen voor jezelf te houden. Laat deze ‘krulkaas’ de show stelen en begeleid hem met allerlei ander lekkers zoals zuidvruchten, gedroogde worstjes, chutney, boerenbrood en heerlijke dips.

Ingrediënten

Voor 6-8 personen.

Bereidingstijd: 10 minuten

Oventijd: 15-20 minuten

Voor de crackers

Voor de borrelplank

Ook nodig

 

Bereiding

 

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Meng het tarwebloem of de volkorenmeel met het zout en karwijzaad in een grote kom. Maak met je handen een kuiltje in het midden en schenk de olijfolie, ahornsiroop en de karnemelk erin.

3. Meng met je handen de natte ingrediënten geleidelijk door de droge ingrediënten en kneed vervolgens tot een soepel deeg.

4. Leg het deeg op een met licht met bloem bestoven werkvlak en maak er met je handen een bal van. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 2 centimeter dik. Snijd er vervolgens vierkantjes van (8 x 8 centimeter) en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk in ieder vierkantje een plakje vijg. Bak de vijgencrackers in 15-20 minuten goudbruin, krokant en gaar in de oven.

5. Leg de druiven op een kleine met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2-3 eetlepels milde olijfolie en strooi er 1 theelepel zoutvlokken over. Schuif als de crackers 5-10 minuten in de oven zitten de druiven in de oven en rooster ze 10 minuten, tot ze krokant zijn maar nog wel sappig vanbinnen.

6. Haal de vijgencrackers en de geroosterde druiven uit de oven en laat ze iets afkoelen voordat je ze op de borrelplank legt. Serveer ze samen met de rest van de ingrediënten (Tête de Moine AOP, gedroogde worstjes, vers fruit, dips en brood) en maak hiermee de rijkelijke borrelplank af.

Tête de Moine AOP

Deze heerlijke halfharde kaas heeft een zachte textuur die in je mond langzaam wegsmelt. We kunnen wel zeggen: eenmaal geproefd, dan wijkt hij nooit meer van je borrelplank. Het is het lekkerst als je de Tête de Moine AOP met een speciale kaaskruller (girolle) schraapt. Deze speciale techniek zorgt ervoor dat er lucht bij het oppervlak van de kaas komt, waardoor de smaak op-en-top tot zijn recht komt. Bovendien krijg je ook nog eens mooie kaaskrullen! Je hoeft trouwens niet te knoeien met het afsnijden van de korst, die kun je gewoon meeschaven; hij is eetbaar.