Fattet al-hummus

Intro

De naamgeving van gerechten zorgt nogal eens voor verwarring. Je zegt fattet of fatteh afhankelijk van of je je in Syrië respectievelijk Libanon bevindt. Fattoush is dan weer een Arabische  broodsalade. Het is allemaal afgeleid van het werkwoord fatfat, wat uit elkaar scheuren of breken betekent. In dit geval gaat het over het breken of scheuren van het brood dat in het gerecht wordt gebruikt. In het Midden-Oosten kennen ze vaak een wat heftiger ontbijt dan hier in Nederland en daar wordt deze heerlijke yoghurtsalade al aan het begin van de dag genuttigd. Snel, voedzaam en bijzonder lekker. In Nederland beginnen we de dag niet vaak met knoflook, maar die kun je natuurlijk ook weglaten. Ook kan dit gerecht bij de lunch of als lichte avondmaaltijd worden  geserveerd. Het is verbazend lekker en een verrassende combinatie van smaken en texturen. De gebruikte Aleppo peper is een milde rode peper, hetzelfde als pul biber

Ingrediënten

Voor 6 personen

Bereidingstijd 15 minuten

Bereiding

1. Stamp knoflook met één theelepel zout in een vijzel en roer deze vervolgens door de yoghurt (uit de pers kan natuurlijk ook). Voeg ook de tahin hieraan toe. Bak de vierkantjes brood in de olie in een koekenpan totdat ze een beetje een kleur krijgen. Doe de pijnboompitten daarna in de koekenpan om ze ook een kleurtje te laten krijgen (en om de smaak beter te ontwikkelen).

2. Klop de pitten uit de granaatappel. Dit gaat het makkelijkst door de appel dwars door te snijden (over ‘de buik’) en dan met een pollepel op de buitenkant te slaan. De pitten komen dan makkelijk los en de eventuele vliesjes die meekomen kun je er tussenuit vissen.

3. Wanneer je het gerecht gaat opdienen, bewaar dan wat van de strooibare ingrediënten om op het laatst eroverheen te doen zodat je kunt zien wat er allemaal in zit. Om te serveren doe je eerst een laagje brood in een kom, dan een laag kikkererwten en dan alle yoghurt. Roer dit met één of twee slagen door. Bestrooi met de overgebleven kikkererwten, brood, de pijnboompitten en de granaatappelpitten. Strooi er tot slot een beetje gemalen komijn en
gemalen Aleppo peper overheen. Serveer direct als het nog lauwwarm is.