Eiersalade met ansjovis 

Ingrediënten

4 personen

• 4 ansjovisfilets in olijfolie, in de lengte gehalveerd, 1 elolie bewaard

• rasp en sap van ½ citroen

• klein bosje bladpeterselie,fijngehakt

• klein bosje bieslook,fijngeknipt

• 4 eieren

• 2 kroppen sla, alleen de binnenste blaadjes

• 1 stronkje roodlof, onderkant in plakjes, blaadjes los

• 1 stronkje witlof, onderkant in plakjes, blaadjes los

• 1 bakje tuinkers 



Slasaus

• ½ teen knoflook, geperst

• 1 tl dijonmosterd

• 2 el appelazijn

• 6 el raapzaadolie

• 3 el karnemelk



Chilizout

• 1 gedroogde rode chilipeper

• 3 el zeezout

Bereiding

Het ziltige van de anjovis gaat in deze salade erg goed samen met de frisse kruiden, pittige slasaus en spicy chilizout. 

1 Marineer de ansjovis in een kom met de bewaarde olie, de citroenrasp en het citroensap, plus wat van de peterselie en het bieslook.

2 Maak het chilizout door de chilipeper en het zout in een vijzel te stampen.

3 Meng de slasausingrediënten in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.

4 Kook de eieren ongeveer 6 minuten en laat ze schrikken in koud water. Wacht tot ze voldoende zijn afgekoeld om ze te kunnen pellen. Pel en halveer de eieren.

5 Rangschik de sla en beide lofvarianten op een schaal. Bestrooi ze met de rest van de peterselie en het bieslook, plus de tuinkers, en verdeel de eierhelften erover. Bestrooi de salade met wat chilizout en leg de ansjovisfilets op de eieren, met wat van de marinade. Geef de slasaus erbij, plus brood en boter. Zo simpel, zo verrukkelijk.

Per portie 332 kcal, 30,1 g vet (3,7 g verzadigd), 9,6 g eiwit, 4,2 g koolhydraten, 2,9 g suikers