Eendenborst met rode bessen

Eendenborst met rode bessen

Je hoeft maar weinig uit de kast te trekken om te kunnen genieten van deze feestelijke eendenborstsalade met rode bessen. Perfect als bijgerecht voor het diner, maar ook als voorgerecht tovert deze knapperd een glimlach op je gezicht. Serveer je hem niet in of rond de decembermaand? Kijk naar andere mooie ingrediënten uit het seizoen. Vervang de kastanjes bijvoorbeeld voor walnoten en kakifruit voor appel of wat je maar lekker vindt. Proef, experimenteer en geniet – dat laatste vooral!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 185 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Was de rode bessen en laat ze uitlekken in een vergiet.

3. Ris de helft van de rode bessen van de takjes en doe ze samen met de azijn, het sinaasappelsap en de sjalot in een hoge maatbeker. Pureer dit met een staafmixer glad en voeg druppelsgewijs de olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.

4. Snijd het stokbrood in kleine blokjes en leg ze op de bakplaat.

5. Pers de knoflook uit boven een kom en meng met de extra eetlepels olijfolie, zoutflakes en wat peper. Schenk de knoflookolie over de broodblokjes en schep om. Rooster ze 10 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze krokant zijn.

6. Snijd de eendenborst met een scherp mes in flinterdunne plakken. Verdeel de sla, waterkers, dragon en plakjes eendenborst over een grote serveerschaal, gevolgd door de plakjes kakifruit. Leg de knoflookcroutons erop en bestrooi met de kastanjes of walnoten. Schaaf er tot slot flinterdunne plakjes truffel over en garneer met de rest van de rode bessen.

Tip

Wist je dat Nederlandse rode bessen het hele jaar verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn? Binnen het zachte-fruitschap kun je ze vinden. Als je het ons vraagt is het deze zoetzure bes die vaker een plekje mag krijgen op ons bord, hij verdient het dubbel en dwars! Rode bessen bevatten namelijk maar weinig suikers en wel veel eiwitten, voedingsvezels en antioxidanten. In deze salade doen ze het bijvoorbeeld goed, maar als snack, in je yoghurt, bij vlees of als topping van een dessert doet deze bes het ook geweldig. En laten we baksels niet vergeten. Wil je meer recepten met rode bessen? Kijk dan ook eens op fans.berrybrothers.nl, daar vind je er nog veel meer. Wij zijn fan!

Bereidingstijd: 30 minuten

  • 150 g rode bessen (zie tip)
  • 2 el azijn
  • 1 el sinaasappelsap
  • ¼ sjalot, gepeld, fijngesnipperd
  • 50 ml olijfolie, plus 2-3 el extra
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • stuk oudbakken stokbrood (à 20 cm)
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • ½ tl zoutflakes (bijvoorbeeld Maldon)
  • 100 g gerookte eendenborst
  • 125 g kropsla, bladeren losgehaald
  • 40 g waterkers
  • blaadjes van 4 takjes dragon
  • ½ kakifruit, in dunne plakjes
  • 50 g gepofte kastanjes of walnoten, grof gehakt
  • 1 kleine truffel (à 5 g)

Tools

  • bakplaat
  • bakpapier
  • vergiet
  • hoge maatbeker
  • staafmixer
  • knoflookpers
  • schaaf of mandoline

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine