Echte Engelse scones
Intro
"Als er iets is wat typisch Engels is, dan is het wel tennis. Wimbledon dus. Met aardbeien en slagroom. Voor de Wimbledonfinale heb ik ze gecombineerd met nog iets wat typisch Engels is: scones. Ik moet altijd vreselijk lachen (en vervolgens bijna huilen) om wat hier in Nederland verkocht wordt onder de noemer scones. Dus hier is dan eindelijk een recept zodat je zelf fantastische scones kunt bakken. Ik begin expres met deze chiquere lavendel-rozemarijnversie en geef je in de tips een eenvoudigere versie – ik moedig je graag aan eerst een bijzondere combinatie te proberen. Als je wilt scoren met iets lekkers én aparts, dan is dit recept een winnaar. Game, set and match...to you!", aldus Jayne Jubb.Ingrediënten
voor 6-8 scones | voorbereiden: 30 minuten | bakken: 20 minuten
- 250 g patentbloem, plus extra om te bestuiven
- 60 g lichte basterdsuiker
- snufje fijn zout
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 1 el verse rozemarijn, alleen de naaldjes, grof gehakt
- 1 tl gedroogde lavendel, fijngemalen (zie tips)
- 60 g koude boter, in kleine blokjes
- ca. 125 g karnemelk, plus een beetje extra om de scones mee te bestrijken
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 220 ˚C elektrisch of 200 ˚C hetelucht.
- Meng alle ingrediënten, behalve de karnemelk, in een keukenmachine tot fijne kruimels.
- Voeg de karnemelk terwijl de machine draait in een dunne straal toe tot er een samenhangend deeg ontstaat. Let op: misschien heb je iets meer of minder karnemelk nodig, dus voeg niet alles in een keer toe. Het deeg moet net samenkomen maar niet plakkerig zijn.
- Geen keukenmachine? Wrijf de boterblokjes dan met je vingers door de droge ingrediënten tot kruimels. Roer de karnemelk er met een vork door tot het geheel samenklontert.
- Bestuif het werkblad met wat patentbloem en leg het deeg erop. Vorm een platte plak van ongeveer 2,5 centimeter dik (ik gebruik mijn duim om een Engelse ‘inch’ in te schatten).
- Gebruik een uitsteekring (eentje die je bijvoorbeeld ook voor koekjes gebruikt) van circa 6 centimeter doorsnede om rondjes uit te steken. Druk de uitsteekring tussendoor steeds in de bloem, zodat het deeg niet blijft vastplakken. Verzamel na de eerste uitsteeksessie het overgebleven deeg en vorm het opnieuw tot een plak van 2,5 centimeter dik. Steek opnieuw scones uit dit stuk. Je kunt van deze hoeveelheid deeg in totaal 6-8 scones maken.
- Geen uitsteekring? Gebruik dan het randje van een glas of kop met een doorsnede van ongeveer 6 centimeter.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de scones hierop met een paar centimeter ertussen. Bestrijk de bovenkant van elke scone met een beetje karnemelk.
- Bak de scones in 15-20 minuten goudbruin. De onderkant van de scones zal donkerder bruin zijn. Laat de scones een beetje afkoelen voor je ze doorsnijdt.
- Serveer de scones – nog een beetje warm zijn ze het lekkerst – met boter, of met opgeklopte slagroom (met of zonder suiker, naar wens), aardbeien en jam zoals op de foto.
- En natuurlijk met een potje thee erbij. Het liefst met een wolkje melk erin. En om het geheugen op te frissen: pink omhoog bij het nuttigen van de thee!
Tips:
- Ik gebruik een vijzel of kleine blender om de lavendel fijn te malen. Mocht je die niet hebben, wrijf de lavendel dan zo fijn mogelijk tussen je vingertoppen, of hak het fijn met een scherp keukenmes.
- De truc om goede scones te maken is om ze dik uit te steken. Dus zorg dat je sconedeeg een goede inch (2,5 cm) dik is.
- Je kunt de rozemarijn en lavendel weglaten, mocht je liever naturel scones willen maken. Gebruik voor een klassieke scone dan ook kristalsuiker in plaats van basterdsuiker