Soufflé pancakes

Intro

Japan staat bekend om zijn luchtige taarten en cakes. Op sociale media komen dan ook regelmatig filmpjes van wiebelende stukken taart en extreem luchtige broodjes voorbij. Ook pancakes ontkomen niet aan die trend en daarom bedachten ze daar deze luchtige soufflé pancakes. Serveer de pancakes met ahornsiroop en een klontje boter, met poedersuiker, met vers fruit of wat je maar lekker vindt!

Ingrediënten

Voor 3 stuks

Voor het beslag

Verder nodig

Bereiding

1. Doe de eidooiers, melk en het vanille-extract in een kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) in 2-3 minuten luchtig. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en klop beide erdoor.

2. Doe de eiwitten met het citroensap en het zout in een andere vetvrije kom. Klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Voeg als het eiwit luchtig begint te worden geleidelijk de fijne suiker toe. Meng ⅓ van het opgeklopte eiwit door het dooiermengsel. Meng vervolgens de rest van het eiwit in twee delen door het beslag.

3. Verwarm een koekenpan op laag vuur en vet deze in met een stukje keukenpapier met zonnebloemolie of met bakspray. Schep met een ijslepel 3 bolletjes van het beslag in de pan en schep daar voorzichtig nog een bolletje op. Dek de pan af met een deksel of met aluminiumfolie en bak de pancakes 1-2 minuten. Verdeel vervolgens de rest van het beslag met de ijslepel over de 3 pancakes. Giet 2-3 theelepels water om de pancakes in de pan – dat zorgt voor wat stoom – en dek de pan gelijk weer af met de deksel. Bak de pancakes nog 3-4 minuten, tot de onderkant goudbruin is. Draai ze om en bak ze nog 2-3 minuten, tot ook de andere kant goudbruin is. Serveer de pancakes direct.

TIP Wil je de pancakes net zo mooi rond krijgen als op de foto? Gebruik dan ingevette bakringen van 8-9 centimeter doorsnede om ze in te bakken.

TIP Let er op dat je de pancakes niet te heet bakt, dan is de onderkant al bruin voordat de pancake vanbinnen gaar is.

TIP In plaats van het citroensap kun je ook ¼ theelepel cream of tartar, in het Nederlands wijnsteen, met het eiwit opkloppen. Dit zorgt ervoor dat het luchtige eiwit stabieler wordt. Je vindt het bij de toko en bij (online) bakwinkels.