Croque-Madame

Intro

Ze mag wel een chique benaming hebben, maar vanbinnen is ze o zo gewoon gebleven. Deze tosti wordt gebakken in boter, heeft een draderig binnenste met warme ham en gesmolten kaas, een perfect vloeibare eidooier en een extra laag kaassaus. Er is dus niets verfijnds aan deze tosti. Wat haar ontbreekt aan klasse, maakt ze goed aan persoonlijkheid. Een tosti was niet eerder zo goedgebekt.

Ingrediënten

Bereiding

1. Verwarm de grill voor tot de hoogste stand.

2. Smelt 1 eetlepel boter in een middelgrote pan op matig hoog vuur. Klop de bloem door de boter en gaar de bloem, onder regelmatig roeren, ongeveer 2 minuten tot hij goudbruin en geurend is. Klop de melk erdoor en breng hem aan de kook. Draai het vuur lager tot matig, laat de melk ongeveer 3 minuten zachtjes koken, onder regelmatig roeren, tot een gebonden saus. Roer de nootmuskaat, het zout, de peper en 30 gram gruyère erdoor. Haal de pan van het vuur.

3. Snijd uit twee sneden brood een cirkel uit het midden met een koekuitsteker of de rand van een drinkglas. (De broodrondjes worden niet gebruikt, bewaar ze voor iets anders.)

4. Smelt de overgebleven eetlepel boter in een grote ovenbestendige koekenpan op matig vuur. Breek de eieren boven een kleine kom. Leg de twee boterhammen met een gat in de koekenpan en schenk voorzichtig een ei in ieder gat. Bestrooi de eieren met zout en peper en bak ze 3 tot 4 minuten tot het eiwit is gestold. Strooi de overgebleven kaas over het brood en de eieren en leg op iedere snee brood drie plakken ham. Leg voorzichtig de twee overgebleven sneden brood op de ham en keer de tosti’s om de andere kant ongeveer 3 minuten te bakken D .

5. Haal de koekenpan van het vuur. Verdeel de kaassaus gelijkmatig over de twee tosti’s. Zet de koekenpan onder de grill en gril de tosti’s 2 tot 3 minuten, tot de saus borrelt en goudbruine vlekjes krijgt. Haal de pan onder de grill vandaan en bestrooi de tosti’s tot slot met het gerookte-paprikapoeder. Serveer de croque-madames meteen.