Croissants

Croissants

Zondag en croissantjes zijn een match made in heaven. We geven je hier het recept voor een superlekker, zelfgemaakt croissantje, inclusief tips voor een perfect gerezen deeg én oproltips. Het kan bijna niet misgaan, en genieten geblazen wordt het sowieso. Dus, ik zou zeggen: Klaar? Bakken maar! 

Bereiding

1. Maak 1 dag van tevoren van alle ingrediënten, behalve de boter om te toeren, een matig afgekneed deeg. Vorm een platte, rechthoekige plak van het deeg en dek af met plasticfolie. Laat 10 minuten in de vriezer rusten en leg het deeg daarna in de koelkast.
 
2. Rol de volgende ochtend het deeg uit tot een plak van circa 7 bij 15 centimeter. Rol de toerboter uit tot een plak van 7 bij 7,5 centimeter en leg deze op de deegplak. Vouw de boter in het deeg waardoor je een plak deeg, boter en deeg krijgt*. Rol de plak vervolgens uit tot een plak van 10 bij 30 centimeter. Vouw het deeg in drieën, dek het af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
 
3. Draai het deeg een kwartslag, rol het weer uit tot een plak van 10 bij 30 centimeter. Vouw het deeg in drieën, dek het af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
 
4. Herhaal de vorige stap: draai het deeg een kwartslag, rol het weer uit tot een plak van 10 bij 30 centimeter. Vouw het deeg in drieën en dek het af met plasticfolie. Je hebt nu 27 lagen getoerd. Laat het deeg 60 minuten rusten in de koelkast.
 
5. Rol** het deeg uit tot een plak met een breedte van 24 centimeter, een lengte van 55 centimeter en een dikte van ongeveer 5 millimeter. Snijd de plak van 24 centimeter breed af op 22 centimeter breed. Maak 8 driehoeken met een basis van 12 centimeter en een lengte van 22 centimeter. Aan de linker- en rechterzijde houd je een halve driehoek over. 
 
6. Snijd in het midden van de basis een kleine inkeping. Rol de driehoeken vanaf de basis op tot croissants en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de croissants  voorzichtig met losgeklopt ei en en dek af met plasticfolie. Laat 90 minuten rijzen.
 
7. Verwarm de oven voor op 180 °C.
 
8. Bestrijk de croissants voor het bakken eventueel nog een keer met losgeklopt ei, maar doe dit heel voorzichtig. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160 °C. Bak de croissants in 20 tot 22 minuten.

Dit recept komt uit het boek ‘Broodbijbel’ van Hiljo Hillebrand (€29,99, Carrera Culinair).
 
TIPS

* How-to toeren van gerezen deeg
Bij het toeren van deeg maken we laagjes van boter en deeg. Zorg ervoor dat het deeg en de boter goed koel zijn, anders smelt de boter tijdens het toeren en krjig je geen mooie laagjes. Je kunt eventueel een bakplaat in de koelkast of vriezer zetten waar je de volgende dag het deeeg op verwerkt.
 
1. Maak een rechthoekige plak van het deeg.
 
2. Rol de toerboter ook tot een rechthoekige plak. De boterplak moet twee keer zo klein zijn als de deegplak. Zorg dat de dikte van de boterplak hetzelfde is als de dikte van de deegplak.
 
3. Vouw de boter in het deeg.
 
4. Rol het deeg met de boter erin voorzichtig uit tot weer een rechthoekige plak.
 
5. Vouw deze plak in vieren, verpak het deeg weer in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
 
6. Haal het deeg uit de koelkast en rol het nogmaals uit. Let wel op dat je steeds in dezelfde richting rolt. Vouw de plak in vieren, verpak het deeg weer in plasticfolie en leg weer 30 minuten in de koelkast.
 
7. Nu kun je de plak gaan uitrollen op de dikte die nodig is voor het recept waarmee je aan de slag gaat.
 
** How to croissants rollen:
1. Rol het deeg uit tot een plak met een breedte van 24 centimeter, een lengte van 55 centimeter en een dikte van ongeveer 5 millimeter. Zorg dat de plak goed koud is. Desnoods zet je de uitgerolde plak deeg nog even terug in de vriezer. 
 
2. Snijd de plak af op 22 centimeter breed.
 
3. Maak nu 8 driehoeken met een basis van 12 centimeter en een lengte van 22 centimeter. Aan de linker- en rechterzijde houd je een halve driehoek over. Je kunt deze aan elkaar plakken voor een negende driehoek of even door de kaneelsuiker halen en in de oven bakken.
 
4. Maak in het midden van elke basis een klein sneetje.
 
5. Rol vervolgens elke driehoek vanaf de basis op tot een croissant en leg de croissant met het puntje naar beneden op de bakplaat.
 
Met het paasweekend in het vooruitzicht kunnen we een vreugdesprongetje bijna niet meer bedwingen. Pasen is voor ons het teken dat het voorjaar écht gaat beginnen, we net iets makkelijker uit bed komen dan op koude, grouwe dagen en we vaker ontbijtjes in de tuin of op het balkon in de zon kunnen doen. Oh yeah, nu al zin in!
 
En of het nu Pasen is of niet, met een lekker lang weekend voor de boeg heb je altijd een excuus om extra te genieten. Denk aan een rijkelijk gedekte tafel en maak naast deze croissants nog veel meer lekkers! En verwen jezelf dit keer extra met een lekkere cava van Freixenet. Zo lekker!

 

​Voor 8 croissantsVoor het deeg:

 • 250 g tarwebloem
 • 70 g water
 • 70 g melk
 • 20 g tarwedesem
 • 16 g verse gist
 • 20 g boter
 • 27,5 g kristalsuiker
 • 6 g zout
 • 140 g koude boter, om te toeren
Verder nodig:

 • 25 g losgeklopt ei
 • Strooibloem
Benodigdheden:

 • bakpapier
 • bakplaat
 • deegroller
 • koksmes
 • kwast
 • plasticfolie


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief