Coq au vin

Intro

Schitterend gerecht uit de Beaujolais dat ook eigenlijk echt met die wijn (Gamay Nois à Jus Blanc) moet worden gemaakt. Begin 2 dagen van tevoren, neem 1 dag om te marineren, laat na bereidening afkijken en warm een dag later weer op, nog lekkerder. O ja, en coq betkent haan!

Ingrediënten

Bereiding1. Maak een marinade van wijn, ui, wortel, bleekselderij, knoflook en peperkorrels en leg hierin de stukken kip (of haan) te marineren. Keer een paar keer om.

2. Haal na 24 uur de kip uit de marinade. Droog de stukken goed af met keukenpapier. Zeef de marinade en zet apart.

3. Bak het ontbijtspek zacht uit in de helft van de olie en bak hierin de kip aan.

4. Haal de kip uit de pan en stoof de gezeefde groente en sjalotten in het braadvocht aan.

5. Voeg als de groente bruin dreigen te worden de marinade toe. Breng aan de kook en voeg de warme kippenbouillon, tijm, laurier en als laatste de kip toe.

6. Breng tegen de kook aan (een zacht bubbeltje mag) en controleer na 45 minuten of de kip gaar is (prik in het gewricht van de bout, transparant vocht betekent gaar, rosé vocht betekent nog 10 minuten langer, controleer dan weer).

7. Bak in een koekenpan de zilveruitjes aan in het restant van de olie en voeg al vrij snel de champignons en het spek toe. Bak nog even door en voeg toe aan de kip.

8. Laat alles nog 10 minuten stoven, serveer de coq au vin direct, of laat hem afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven en bestrooi met de peterselie.