Clubsandwich met gerookte zalm

Intro

'Het vlees van de sockeye-zalm is niet roze maar vuurrood.  Dat komt omdat de sockeye de enige zalm is die niet op andere vissen jaagt: hij eet plankton en kleine garnaaltjes. Als-ie wordt gerookt, wordt deze kleur nog mooier!' Deze clubsandwich van Jamie Oliver vriend -Bart van Olphen is een échte showstopper!

Ingrediënten

4 PERSONEN

Bereiding1 Rooster de sneden brood goudbruin in een broodrooster of onder de voorverwarmde grill in de oven. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Snijd de komkommer in dunne plakjes of schaaf er linten van met een kaasschaaf of dunschiller. Houd ze zolang apart.

2 Doe de mayonaise samen met het meeste sap en de rasp van de citroen in een kom, meng goed en breng op smaak met wat zout en peper. Houd zolang apart.

3 Snijd de avocado’s in de lengte doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit, snijd het in plakken en besprenkel met de rest van het citroensap om verkleuren te voorkomen.

4 Smeer een flinke eetlepel van de citroenmayonaise op een snee geroosterd brood, leg daarop een paar bladeren sla gevolgd door een plak gerookte zalm. Strooi er versgemalen zwarte peper over, bestrooi met de helft van de kappertjes en leg er een paar plakjes avocado en komkommer op plus wat uiringen.

5 Smeer een snee brood in met mayonaise, leg hem met de onderkant naar beneden op het belegde brood en smeer de bovenkant ook in met de citroenmayonaise. Leg er wat sla op gevolgd door een plak gerookte zalm. Strooi er zwarte peper en de rest van de kappertjes over en leg er een paar plakjes avocado en komkommer op plus wat uiringen. Eindig met de laatste snee brood, die je alleen aan de onderkant insmeert met wat citroenmayonaise.

6 Snijd de sneden brood doormidden en stapel de helften op elkaar (eventueel met een extra plak zalm ertussen) en steek er een dikke satéprikker doorheen zodat de clubsandwich mooi blijft staan.

Dit is een recept van Bart van Olphen. 

[Credits: fotografie David Loftus]


Geen idee welke wijn je bij dit recept moet serveren? Wij zijn dol op de wijnen van Lindeman’s: ze zijn toegankelijk en makkelijk te combineren met heel veel gerechten. Kijk hier welke wijn het beste bij dit recept past!