Christmas pudding

Ingrediënten

10 personen
• grote klont zachte boter
• 100 g zelfrijzend bakmeel
• 150 g vers witbroodkruim
• mespuntje zout
• ½ muskaatnoot, fijngeraspt
• 1 tl koekkruiden/speculaaskruiden
• mespunt kaneel
• 150 g plantaardig bakvet of geklaarde boter
• 200 g bruine basterdsuiker
• 100 g krenten
• 100 g sultanarozijnen
• 200 g rozijnen
• 100 g gekonfijte citrusschilletjes, fijngehakt
• 1 flinke el geschaafde amandelen
• 1 kleine moesappel, geschild
• 1 kleine wortel, geraspt
• rasp en sap van 1 grote sinaasappel
• 200 ml donker bier
• 3 grote eieren
• 1 el (schenk)stroop

Bereiding

1 Vet een puddingvorm in (inhoud 1,2 liter). Doe alle droge ingrediënten in een grote kom (vanwege de vele ingrediënten is het een goed idee ze af te vinken, zodat je niets vergeet). Doe de appel-, wortel en sinaasappelrasp erbij.

2 Meet in een grote maatbeker het bier af, voeg de eieren toe en klop goed door elkaar. Knijp dan de sinaasappel erboven uit en roer de stroop erdoor. Meng goed.

3 Giet de natte over de droge ingrediënten en meng goed met een grote pollepel. In Engeland is het een traditie familieleden om de beurt te laten roeren, waarna ze een wens mogen doen.

4 Schep het mengsel in de puddingvorm en druk goed aan. Bedek het met een dubbele laag bakpapier, met een vouw in het midden om uitzetten mogelijk te maken. Leg er een stuk aluminiumfolie over en bind er keukentouw omheen – dit moet strak, dus je hebt de hulp van andermans vinger nodig. Maak een soort handvat met nog een stuk touw. Zet de pudding in een grote steelpan met zacht kokend water (het moet tot halverwege de vorm komen) en stoom de pudding 6 uur. Blijf in de buurt en controleer af en toe of er kokend water bij moet.

5 Als de pudding gaar is, verwijder je de folie en het bakpapier en giet je eventueel aanwezig water af. Laat de pudding helemaal afkoelen, leg er nieuw bakpapier en nieuwe folie op en bind er weer keukentouw omheen. De pudding is nu klaar en kan op eerste kerstdag (door en door) worden opgewarmd. Bewaar maximaal een maand op een koele, donkere plaats. 

Serveer met custardsaus en cognacboter

Fotografie Sam Stowell
Recept Ginny Rolfe