Christmas Pudding

Christmas Pudding

Matthew Jones: ‘Ik heb dit recept van mijn moeder gekregen. Haar recepten zijn altijd de beste. Deze Christmas pudding is lekker kruimelig en vochtig. Gebruik vooral verse broodkruimels, want die helpen bij het creëren van die heerlijke textuur. Het is een goed idee om deze pudding twee tot drie maanden van tevoren te maken om de vruchten te laten rijpen. En vergeet niet, volgens goed Brits gebruik, bij het doorroeren van het mengsel een wens te doen.’

Bereiding

1. Bereid eerst het vruchten-notenmengsel voor: hak de amandelen in grove splinters. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes van 5 mm (ze hoeven niet perfect te zijn, maar het is wel fijn als alle vruchten min of meer hetzelfde formaat hebben). Hak de gedroogde pruimen tot hetzelfde formaat. Als je repen gekonfijte citrusschillen hebt hak ze fijn – als het al blokjes zijn hoeft dat niet.

2. Doe alle ingrediënten behalve het niervet in een grote mengkom. Roer een of twee keer door om ze grof te mengen. Voeg het niervet steeds met een derde toe en roer goed tussen elke toevoeging. Roer een paar minuten tot je ziet dat het niervet gelijkmatig is verdeeld.

3. Vet twee puddingvormen van 1,2 liter in met zachte boter en bekleed de bodem met een schijf bakpapier.

4. Vul de puddingvormen met het puddingmengsel en stop het er compact in.

5. Dek de puddingvormen af met cirkels bakpapier die iets groter dan de vorm zijn – ze moeten zo groot zijn dat je het overtollige bakpapier over de rand kunt vouwen en met keukentouw vastzetten. Je kunt er ook nog een grote cirkel aluminiumfolie op leggen en die met touw vastzetten of een ‘pakket’ van aluminiumfolie rond de hele vorm maken. Of gebruik puddingvormen met een deksel.

6. Zet de puddingvormen in twee grote pannen met deksel. Vul de pannen met water dat tot drie kwart van de vormen reikt. Stoom de puddingen 8 uur met het deksel op de pan op vrij laag vuur. Je moet het water misschien af en toe bijvullen.

7.Neem de pan van het vuur, haal de vormen er voorzichtig uit en laat de puddingen een nacht afkoelen.

8. Verwijder als de puddingen zijn afgekoeld de folie en het bakpapier. Wikkel ze in een nieuwe laag bakpapier en aluminiumfolie en zet vast met keukentouw. Bewaar ze tot je ze gaat serveren op een koele droge plek.

9. Kook of stoom de puddingen voor het serveren 1 uur en zet ze op een bord. Je kunt ze als je wilt met een eetlepel brandewijn of rum flamberen.

Uitgeverij Terra

Voor 2 puddingen

Bereiding: 8,5 uur, plus een nacht rusten, plus 1 uur afwerken

  • 50 g geblancheerde amandelen
  • 1 grote Bramley-appel (of een andere zure moesappel)
  • 300 g gedroogde pruimen
  • 100 g gekonfijte citrusschillen
  • 400 g rozijnen
  • 400 g krenten
  • 140 g bloem
  • 100 g verse broodkruimels
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • ½ nootmuskaat, geraspt
  • 1 el speculaaskruiden
  • 3 grote eieren
  • 2 el brandewijn of cognac, plus extra voor het flamberen
  • 250 g niervet, geraspt (of geraspt, ingevroren plantaardig bakvet)
  • zachte boter, voor het invetten

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine