Chocoladebroodjes met kersen

Ingrediënten

Voor 12 stuks

• 100 g zure kersen

• 3 el kirsch of sinaasappelsap

• 250 ml melk

• 50 g boter, plus extra voor het invetten

• 1 ei

• 2 el kersencompote of -jam

• 500 g witbroodmeel, plus extra voor het bestuiven

• 2 tl kaneel

• 2 flinke el cacao

• 2 zakjes gedroogde gist à 7 g

• 75 g melk-smeltchocolade (kleine rondjes)

• 75 g fijne kristalsuiker, plus 1 eetlepel extra

• 50 g bloem

• 3 el vloeibare honing

Bereiding

Deze chocoladebroodjes (ook wel chocolate cross buns genoemd) smaken extra lekker door er zure kersen en kirsch aan toe te voegen. Serveer ze als ze net de oven uit komen!

1. Week de avond voor je de broodjes wilt maken de zure kersen in de kirsch of het sinaasappelsap.

2. Verwarm de dag erna de melk en boter in een pan op middelhoog vuur, tot de boter is gesmolten. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen; klop dan het ei en de compote erdoor. Houd apart.

3. Laat de kersen uitlekken en doe ze in een kom met het witbroodmeel, de kaneel, cacao, gist, melkchocolade en fijne kristalsuiker plus 1 tl fijn zout. Meng dit alles door elkaar.

4. Maak een kuiltje in het midden en schenk het melkmengsel erin. Roer het erdoor met een vork, tot je een soepel deeg hebt.

5. Bestuif een werkvlak met meel en kneed het deeg hierop ongeveer 10 minuten, tot het soepel en elastisch is.

6. Vet een schone kom lichtjes in met boter en leg het deeg erin. Dek het af met ingevette vershoudfolie en laat het op een warme plaats in ongeveer 1 uur rijzen tot het dubbele volume.

7. Vet 2 bakplaten in en bekleed met bakpapier. Kneed het deeg 2 minuten op een met meel bestoven werkvlak om de luchtbellen eruit te halen.

8. Verdeel het deeg nu in tweeën en rol beide stukken tot worstvormen. Snijd elke ‘worst’ in 6 gelijke stukken en rol er 12 bakketjes van. Leg die op de bakplaten. Dek ze af met ingevette vershoudfolie en laat ze nog eens 45 minuten rijzen op een warme plaats, tot ze in volume zijn verdubbeld. Verwarm de oven voor op 190 ºC.

9. Meng de bloem met 5 eetlepels water tot een papje. Schep dat in een spuitzak (of een boterhamzakje met een punt eraf geknipt) en spuit een kruis op elk broodje. Schuif de bakplaten in de oven en bak de broodjes in 25 minuten goudbruin. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

10. Maak het glanslaagje tijdens het bakken. Doe de honing en 1 eetlepel fijne kristalsuiker in een pan en verwarm 5 minuten op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Bestrijk de broodjes er een paar keer mee voor een kleverig glanslaagje. Laat ze afkoelen en serveer.

Per broodje 311 kcal, 7,3 g vet (4 g verzadigd), 8,4 g eiwit, 50,5 g koolhydraten, 18,1 g suiker

Psst…
Zin in nog meer choco-inspiratie? 
Bekijk hier 27 waanzinnige chocoladerecepten