Chocoladeboomstam

Chocoladeboomstam

“Deze Yule log (chocoladeboomstam) haalt bij mij mooie herinneringen naar boven – het was een van de eerste desserts die ik als kind maakte – met kerst natuurlijk! Dit is een iets volwassener versie, maar hij is minstens even leuk om te maken.” Jamie Oliver

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4 en bekleed een bakplaat van 25 x 30 cm met bakpapier. Splits de eieren en klop het eiwit met een snufje zout tot hij stijve pieken vormt. Klop er nu eerst geleidelijk de poedersuiker en vervolgens een voor een de dooiers door tot het mengsel lichtgeel en stijf is. Zeef er het meel en de cacao boven, voeg de vanillepasta toe en spatel alles heel voorzichtig met een lange metalen spatel door elkaar om het zo luchtig mogelijk te houden. Schep het beslag op de plaat, strijk het in een egale laag uit en bak de cake 8 tot 10 minuten, of tot hij net gaar is en terugveert wanneer je erop drukt.

2. Leg een groot vel bakpapier (35 bij 45 cm) op een werkvlak en strooi er de suiker in een egaal laagje op. Stort de cake wanneer hij nog warm is op het papier en trek het meegebakken stuk bakpapier er voorzichtig af. Leg de cake met de lange kant naar je toe, vouw het overtollige papier op en rol de cake met papier en al op (op die manier houd je de cake tijdens het afkoelen in vorm en komen er geen scheurtjes in). Laat afkoelen.

3. Roer voor de vulling een snufje kaneel door de kastanjepuree. Klop de room in een andere kom tot hij zachte pieken vormt en spatel er de honing door. Rol de cake uit en verwijder het papier. Bestrijk eerst met de kastanjepuree en vervolgens met de room en strooi er de fijngestampte Crunchie reep of honeycomb over. Rol de cake weer op en leg de rol in de koelkast. Maak intussen je botercrème. Smelt de chocola in een hittebestendige kom boven op een pan kokend water en laat even afkoelen. Klop de boter los in een staande mixer en voeg vervolgens met draaiende motor geleidelijk de poedersuiker en gesmolten chocola toe.

4. Haal de rol uit de koelkast, snijd er diagonaal een kwart af – dat wordt de zijtak –, leg de stukken net als op de foto op je plank en houd ze met een klodder botercrème op hun plek. Besmeer de hele boomstam met de crème en kras er met een vork nerven in. Stuif er wat extra poedersuiker en een snufje zeezout op en maak hem af met geschaafde chocola, suikerpareltjes en als je zin hebt plastic Bambifiguurtjes, of wat je maar wilt.

Credits fotografie: David Loftus

Voor 12- 14 personen, 1 uur plus afkoelen

Sponscake:

  • 4 grote eieren
  • 75 g poedersuiker, plus extra om te bestuiven
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el cacaopoeder van goede kwaliteit
  • 2 tl vanillepasta
  • 2 el suiker

Vulling:

  • 1 snufje kaneel
  • 1 blikje gezoete kastanjepuree van 250 g
  • 200 ml double cream of slagroom
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 Crunchie bar of 40 g Honeycomb (een recept voor honeycomb is ook opgenomen in het boek)

Botercrème:

  • 150 g pure chocolade (70%) van goede kwaliteit
  • 150 g boter (op kamertemperatuur)
  • 150 g poedersuiker

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet