Chocolade pavlova met amarenekersen

Intro

Niets is zo feestelijk als een pavlova van krokant merengueschuim. Deze gemarmerde chocoladeversie combineert geweldig met het bedwelmende zoet van italiaanse amarenekersen.

Ingrediënten

Voor 6 à 8 personen.

Extra nodig

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Doe de eiwitten in een vetvrije beslagkom. Voeg de azijn toe en klop de eiwitten met de mixer op.

3. Voeg al kloppend, beetje bij beetje, de suiker toe en klop tot een mooie stevige taaie schuimmassa.

4. Spatel nu de maïzena door het schuim en schep de helft van het schuim in een andere (brandschone) kom. Zeef er 2 el cacao boven en spatel er voorzichtig door. Spatel nu het bruine en witte mengsel voorzichtig door elkaar zodat een marmereffect ontstaat.

5. Schep het mengsel als een grote berg (Ø ca. 25 cm) op de bakplaat en maak met een lepel in het midden een flauwe holling. Schuif in de oven, zet de temperatuur terug naar 60 ºC en laat 2 uur ‘bakken’ (drogen).

6. Zet de ovendeur op een kier en laat  de pavlova zo nog 2 uur drogen. Hij zal vanbinnen dan nog een beetje kleverig zijn.

7. Laat volledig afkoelen en dek af met alufolie. Klop de slagroom stijf met suiker en laat de kersen uitlekken. Verdeel de slagroom over de meringue en schep de kersen erop. Schep wat siroop over de slagroom, schaaf de chocolade boven de pavlova en bestrooi met poedersuiker en eventueel nog cacao. Versier de pavlova met een kerstboompje en kerstmannetje.

TIP Om te zorgen dat hij niet breekt, kun je de pavlova ook in een lage ovenschaal maken (Ø 30 cm) waar hij gewoon op kan blijven staan. Bekleed de schaal wel met bakpapier.

Productie en styling Marian Flint – Fotografie Willem Groeneveld – Receptuur en foodstyling Jankees Roggeveen