Chocoladecake met ganache

Bereiden

Cake is voor de meeste thuisbakkers één van de populairste baksels. Het verveelt nooit en je kunt er eindeloos veel verschillende smaken en vormen aan geven. Toch mag het bakken van een cake niet onderschat worden, een goed gebakken cake vraagt de nodige kennis en ervaring. Precisie, liefde en geduld vormen de basis voor een geslaagde cake.

1. Verwarm de oven voor op 160 °C.

2. Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

3. Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. Meng het cacaopoeder met de suiker en melk en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste de gehakte chocolade erdoor.

4. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.

5. Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan de cake uit de oven.

6. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Maak de chocoladecake af met een simpele ganache:
7. Breng 100 milliliter slagroom aan de kook, zet het vuur uit en voeg 110 gram pure grofgehakte chocolade bij de slagroom. De chocolade smelt door de hitte van de slagroom. Meng als laatste 30 gram boter door de ganache en laat deze iets afkoelen. Giet of smeer deze vervolgens over de chocoladecake.

Dit recept komt uit het boek ‘Bakbijbel’ van Rutger van den Broek (€29,99, Carrera Culinair).

[Credits: fotografie Harold Pereira]


 Win een broodbox!


Maak kans op 1 van de 3 broodboxen die wij verloten!