Chocolade-frambozentaart

Ingrediënten

10–12 personen

• 200 g pure chocolade (70 % cacao)

• 125 ml volle melk

• 250 ml slagroom

• 4 groene kardemompeulen, gekneusd

• 55 g fijne kristalsuiker

• 1 grote eidooier

• 200 g frambozen

• poedersuiker en crème fraîche



Taartdeeg

• 125 g boter, plus extra

• 100 g poedersuiker

• 255 g bloem

• 2 grote eidooiers

• het merg van 1 vanillestokje, of de geraspte schil van 1 sinaasappel

• 2 el koude melk

Bereiding

Frambozen zijn heerlijk uit het vuistje, maar in deze taart smaken ze misschien wel nog lekkerder. Serveer met een dot crème fraîche.

1 Klop voor het deeg de boter en suiker romig. Mix er de bloem, eidooiers, het vanillemerg of de sinaasappelrasp en een snufje zout door; voeg kleine beetjes melk toe tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Wikkel het deeg in plasticfolie en bewaar het 1 uur in de koelkast.


2 Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed hiermee een ingevette springvorm (27 cm Ø en 2,5 cm hoog). Duw het tegen de rand, prik er gaatjes in met een vork en leg er 4 stukken plasticfolie op, vul de vorm met droge rijst of bonen. Bewaar hem 1–2 uur in de koelkast.

3 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bak het deeg (met folie en rijst) 10 min., verwijder dan de folie en rijst en bak nog 5 min. Neem hem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 170 ºC.

4 Smelt de chocolade in een kom boven een pan met zachtjes kokend water. Verhit de melk en slagroom in een pan met de gekneusde kardemom, neem de pan van het vuur en laat 10 minuten trekken. Klop de suiker en eidooier met een snufje zout; roer dit mengsel door de chocolade. Blijf steeds roeren en voeg de melk toe door een zeef; gooi de kardemompeulen weg.

5 Schenk het chocolademengsel in de taartbodem en strooi de frambozen erover. Bak de taart ongeveer 25 minuten – in het midden moet-ie nog vrij zacht zijn. Neem de taart uit de oven, laat hem afkoelen en zet hem in de koelkast. Bestuif de koude taart met poedersuiker en geef er crème fraîche of eventueel meer frambozen bij.

Per portie 495 kcal, 30,7 g vet (18,3 g verzadigd), 6,3 g eiwit, 48,5 g koolhydraten, 30,3 g suikers

Recept Ginny Rolfe
Fotografie Tara Fisher 

Psst…
Zin in nog meer choco-inspiratie? 
Bekijk hier 27 waanzinnige chocoladerecepten