Chocolade-eieren

Intro

Dit recept van Rachel Khoo zal iedereen verbazen. Je gebruikt de buitenkant van een 'gewoon' ei, maar vult hem op met goddelijke chocolade, praline en ganache. Wedden dat dit een grote verrassing op Pasen zal zijn?

Ingrediënten

Voor 6 eieren

Voor de ganachevulling

Extra: 6 stukken lint van 40 cm lang en 1-2 cm breed

*Voor de praliné

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160 °C.

2. Prik met een naald of metalen prikker een gaatje in de brede onderkant van een van de eieren. Beweeg de naald heen en weer tot het gat 1 cm breed is.

3. Prik een piepklein gaatje aan de andere, puntige, kant. Blaas door het kleine gaatje om het ei uit het grotere gat in een kom te laten lopen. Herhaal met de overige eieren.

4. Spoel de eierschalen uit en steriliseer ze 10 minuten in de oven. Laat ze voor gebruik afkoelen.

5. Smelt de 50 g pure chocolade in een hittebestendige kom op een pan zachtjes kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt). Roer af en toe tot de chocolade is gesmolten en roer dan de olie erdoor.

6. Schenk 1 theelepel gesmolten chocolade in een van de eierschalen. Draai deze rond en zet hem dan omgekeerd in een eierdoosje. Doe hetzelfde met de overige eieren.

7. Breng in elk ei een tweede laag aan. Laat terwijl de chocolade nog zacht is 1 theelepel fijngehakte praliné* in elk ei zakken en schud even om de binnenkant ermee te bedekken. Herhaal met de overige eieren en praliné. Laat de chocolade 30 minuten in de koelkast opstijven.

8. Doe de chocolade voor de ganache in een hittebestendige kom. Breng de slagroom tegen de kook aan en schenk hem over de chocolade. Laat de massa 2 minuten zo staan. Roer alles door en voeg de boter toe. Doe de ganache in een spuitzak met een klein mondje.

9. Spuit de ganache door het grootste gat in de eieren. Schud ermee om luchtbellen te verwijderen en laat de eieren enkele uren bij kamertemperatuur in een eierdoos opstijven, of 30 minuten in de koelkast.

10. Breng een strik rond het ei aan om het gat onderaan te verbergen.

Praliné 

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Neem de pan van het vuur en zet deze apart. Doe de suiker en het water in een pan en verwarm ze op laag vuur tot de suiker oplost. Zet het vuur hoog (weersta de verleiding om te roeren).

2. Neem de pan zodra de karamel donker goudbruin kleurt van het vuur en roer snel de hazelnoten erdoor. Schenk het mengsel direct op de beklede bakplaat en strijk het gelijkmatig uit. Laat het afkoelen. Maal de hard geworden karamel in de keukenmachine tot een fijn poeder.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Mijn Franse Keuken van Rachel Khoo.

Psst…
Zin in nog meer choco-inspiratie?
Bekijk hier 27 waanzinnige chocoladerecepten