Chicken tortilla soup

Intro

Zomer of winter: deze soep is in alle jaargetijden fijn om te eten. Een goed gevulde, milde spicy soep, maar wat het voor mij nog beter maakt, zijn alle toppings die je over de soep strooit!

Ingrediënten

4 personen. Voorbereiding: 10 minuten,

bereiding: 80 minuten.

Soep:

Toppings:

Pico de Gallo: (2-4 personen, voorbereiding: 10 minuten, bereiding: 65 minuten)

Bereiding

1. Zet de bouillon op in een soeppan en breng aan de kook, leg de kipfilets erin en kook ze op een laag vuur gaar in circa 12 minuten. Neem de kipfilets uit de pan en laat ze wat afkoelen op een bord en bewaar de bouillon voor later. Met twee vorken pluk/ trek je de kip in reepjes.

2. Snipper de ui en snijd de paprika’s in blokjes en de jalapenopepers in ringetjes. Snijd de knoflook heel fijn.

3. Verhit de olijfolie in de soeppan en fruit de gesneden groenten een minuut of 2 tot ze glazig worden. Voeg komijn, chilipoeder en zout toe, bak 1 minuut mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook 1 minuut mee. Voeg dan de tomaten toe. Voeg de geplukte kipfilets, de overgebleven bouillon en een halve liter heet water toe.

4. Spoel de bonen af en voeg ze toe. Breng het geheel aan de kook en laat zonder deksel 45 minuten rustig pruttelen.

5. Meng 3 eetlepels maismeel met een beetje heet water in een kommetje en laat 5 minuten staan. Voeg dan aan de soep toe.

6. Bak de maistortilla’s in een pan aan beide kanten kort aan en snijd ze in reepjes. Voeg ze op het allerlaatste moment, vlak voor het serveren toe.

7. Schep in vier (of meer) soepborden/ kommen en maak af met een toef zure room, wat avocado, wat rode ui, de geraspte kaas, de koriander, wat Pico de Gallo en wat verkruimelde tortillachips. Serveer met een partje limoen.

Pico de Gallo:
1. Snijd de ui en de knoflook heel fijn met een mes, doe in een kleine kom en voeg de helft van het limoensap toe en het zout.

2. Halveer de chilipeper en verwijder de zaadlijsten als je niet van te pittig houdt. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de tomaten in vieren en verwijder een deel van de kern maar niet de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de koriander grof en doe dit allemaal bij de ui en knoflook. Roer er een scheutje olijfolie doorheen en breng op smaak met extra limoensap en zout. Laat een uurtje in de koelkast staan zodat de smaken zich vermengen.

3. Heerlijk in burrito en taco en als dip bij tortillachips.