Cherry on top

Intro

Dit is echt mijn cupcake, alsdus Menno de Koning. Ik gebruikte deze cupcake als logo voor het taartenbedrijfje dat ik wilde op zetten. Dat is toen niks geworden, maar wie weet in de toekomst? Ik vind zelf marasquinkersen, liefst mét steeltje, het mooist en lekkerst, maar de kers op de cupcake mag er ook een uit pot zijn, of gekonfijt of vers. Gebruik je verse kersen, vergeet dan niet de pit eruit te halen!

Ingrediënten

12 cupcakes:

 Topping:

Bereiding1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vul de holten van de bakvorm met de cupcakevormpjes.
 
2. Hak de chocolade in stukjes en smelt ze au bain-marie. Doe hiervoor de stukjes in en vuurvaste kom en hang deze boven een pan met een laagje zacht kokend water.
 
3. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Smelt de chocolade totdat deze glad is, haal van het vuur en laat wat afkoelen.
 
4. Zeef de bloem, bakpoeder, het zuiveringszout en zout in een kom en zet even opzij.
 
5. Klop de boter en suiker in de mengkom van een staande mixer (of met een handmixer) op hoge snelheid in 3 minuten licht en romig. Schraap de zijkant van de kom schoon met een spatel en voeg op een lage snelheid langzaam de afgekoelde chocolade toe. Voeg daarna de eieren één voor één toe, voeg een ei pas toe als tot het vorige ei helemaal is opgenomen.
 
6. Klop het beslag tot het mooi egaal is. Voeg het vanille-extract toe en klop het beslag nog 1 minuut door. Meng de zure room erdoor totdat er geen witte strepen meer te zien zijn en de room helemaal is opgenomen.
 
7. Voeg op lage snelheid de helft van het bloemmengsel toe, dan het water en de andere helft van de bloem. Klop tot het een egaal beslag is.
 
8. Vul de cupcakevormpjes met het beslag en bak de cakejes in de oven in ongeveer 20 minuten gaar, of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt als je deze in het midden van het cakeje steekt.
 
9. Laat de cupcakes 5 minuten afkoelen in de bakvorm en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.
 
10. Doe voor de topping suiker, water, eiwitten en wijnsteenbakpoeder in de vuurvaste kom. Klop 1 minuut tot het wit en schuimig is. Hang de kom au bain-marie boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop met een handmixer op hoge snelheid de eiwittopping stijf en gaar tot er stijve pieken blijven staan als je de garde eruit haalt, dat duurt ongeveer 12 minuten! Het eiwit moet ongeveer 70 °C zijn (meet dit met een keukenthermometer).
 
11. Haal de kom van het vuur en voeg het vanille- en amandelextract toe.
 
12. Blijf 2 minuten op hoge snelheid kloppen zodat de fluff verder kan opstijven.
 
13. Schep de topping in de spuitzak en spuit een spiraal van 5 cm hoog op de cupcakes. Zet ze op een bord in de koelkast om op te stijven terwijl je de chocolade smelt.
 
14. Hak de chocolade in stukjes en doe die met de olie in een vuurvaste kom.
 
15. Smelt de chocolade au bain-marie. Hang hiervoor de kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Smelt de chocolade tot deze glad en vloeibaar is. Schenk over in een smal, hoog kommetje en laat wat afkoelen.
 
16. Pak de cupcakes aan de onderkant vast en doop de topping in de chocolade tot het cakeje net de chocolade raakt en laat overtollige chocolade eraf lopen.
 
17. Leg er direct een kers op en laat de cupcakes 15 minuten op kamertemperatuur stevig worden tot de chocolade gestold is. Zet ze dan in de koelkast en laat de chocolade hard worden. Dek de cupcakes na 30 minuten voorzichtig af en laat ze nog minimaal 2 uur opstijven.

Dit recept komt uit het boek ‘Bakken met Menno’ van Menno de Koning (€24,99, Kosmos Uitgevers).