Cepapcici met avjar uit Bosnie 

Intro

Deze met gegrild gehakt (cevapcici) gevulde platbroden met rodepaprikasaus (ajvar) zijn ideaal voor een voetbalavondje – maak de cevapcici van tevoren, voor een gerecht dat je op de dag zelf snel en eenvoudig in elkaar draait.

Ingrediënten

6 personen
• 750 g rundergehakt
• 400 g varkensgehakt
• 1 bolletje knoflook, plus 4 tenen knoflook
• 2 tl zuiveringszout
• 1 tl mild paprikapoeder
• 1 ei
• 150 ml spuitwater
• olijfolie
• 6 rode paprika’s
• 2 aubergines
• bosje bladpeterselie
• sap van 2 citroenen
• 1 ui, gesnipperd
• 6 ronde platbroden, voor erbij
• sourcream, voor erbij
• ingemaakte guindillapepers, voor erbij (optioneel)

Bereiding

1 Maak de cevapcici minstens een paar uur voordat je ze wilt gaan bakken, liefst de avond van tevoren al. Doe beide gehaktsoorten in een grote kom en pers de tenen knoflook erboven. Bestrooi het gehakt dan met het zuiveringszout en paprikapoeder, en voeg zout en peper toe.

2 Breek het ei erboven en kneed alles met je handen tot een samenhangend geheel. Voeg genoeg spuitwater toe om een smeuïg mengsel te krijgen.

3 Verdeel het gehaktmengsel in 10–12 porties en rol elke portie op tot een worstvorm van ongeveer 10 cm lang en 2 cm dik. Leg de cevapcici op een ingevette bakplaat, dek ze af met vershoudfolie en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

4 Voor de ajvar verwarm je de oven voor op 230 ºC. Leg de – hele – paprika’s en aubergines in een grote, ondiepe braadslee, samen met het ongepelde bolletje knoflook, en rooster ze 30–40 minuten in de oven, of tot de groenten aan de buitenkant zwart blakeren; keer ze halverwege om.

5 Als de paprika’s en aubergines rondom verschroeid zijn, leg je ze in een kom. Dek ze af met vershoudfolie en laat ze 20 minuten staan, zodat de vel en schil los stomen. Als ze iets zijn afgekoeld, trek je het vel van de paprika’s en de schil van de aubergines. Verwijder de stelen en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees op een snijplank.

6 Knijp de knoflook uit 6 van de geroosterde tenen en voeg die toe aan de gesneden groenten, met het grootste deel van de peterselie, en snijd dit alles dan samen fijn. (De overgebleven geroosterde knoflook kun je door zachte boter roeren en in de koelkast bewaren – heel handig om geroosterd knoflookbrood mee te maken!)

7 Voeg bij het fijnsnijden van de groenten op het laatst wat zout en peper toe, plus het sap van een van de citroenen, en druppel er een beetje olijfolie over. Voeg eventueel nog wat zout, peper en/of citroensap naar smaak toe. Houd de ajvar dan zolang apart.

8 Hak de rest van de peterselie fijn en meng in een kom de uisnippers en de rest van het citroensap erdoor. Houd ook dit mengsel zolang apart.

9 Verwarm vlak voor het serveren de platbroden in de oven en zet een grillpan op hoog vuur. Gril hierin de cevapcici 10–12 minuten, tot ze goed gaar zijn.

10 Bestrijk de warme platbroden met ajvar, verdeel er wat cevapcici over en leg op elke portie eventueel een guindillapeper. Geef er een flinke dot sourcream en het ui-peterseliemengsel bij.

Per portie 596 kcal, 29,3 g vet (11,7 g verzadigd), 45,2 g eiwit, 40,3 g koolhydraten, 13,7 g suikers