pilav met gerookte pruimen
Intro
Prei is zo’n groente waar nog weleens een korreltje zand in achterblijft. Zorg dat je hem in de lengte doormidden snijdt, haal de preibladeren wat uit elkaar en houd onder koud stromend water. Kun je daarna aan de slag met de gekaramelliseerde prei, zónder zand.Ingrediënten
2 personen
VOOR DE PILAV
• 1 el plantaardige olie
• 1 ui, fijngesneden
• 150 g basmatirijst
• 100 ml witte wijn
• 300 ml groentebouillon
• 100 g warmgerookte gedroogde
• pruimen
• 30 g boter
• zout en versgemalen zwarte peper
VOOR DE GEKARAMELLISEERDE PREI
• 2 el plantaardige olie
• 1 prei, in ringen
• 1 tl suiker
Bereiding
- Verhit voor de pilav de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de ui aan. Voeg de basmatirijst toe en bak al
roerend 2 tot 3 minuten. Schenk de wijn erbij en kook 3 minuten. Voeg dan de bouillon toe en laat 10 tot
15 minuten met een deksel op de pan garen, tot de rijst zacht begint te worden.
- Maak intussen de gekaramelliseerde prei. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de prei en
de suiker toe. Bak tot de prei donkerbruin is en roer daarbij elke minuut door. Voeg de pruimen aan de pilav toe zodra de rijst zachter is en laat nog 15 minuten garen. Breng op smaak met zout en peper, haal van het vuur en laat
2 minuten staan. Voeg dan de boter toe en roer goed door.
- Serveer direct met de gekaramelliseerde prei erop.