Voor 16 stuks
• 225 g boter, plus extra voor het invetten
• 250 g pure chocolade (cacaogehalte 70 %), gehakt
• 225 g fijne kristalsuiker
• 4 grote eieren
• 150 g bloem, gezeefd
Gezouten karamel
• 40 ml slagroom
• ¼ vanillestokje, gesplitst, merg eruit geschraapt
• 15 g gezouten boter
• 2 snufjes zeezout
• 60 g fijne kristalsuiker
• 40 g golden syrup of schenkstroop
1 Begin met het maken van de karamel. Meng de slagroom, de vanille (het stokje en het merg), de helft van de boter en een snuf zout in een pan. Verhit dit mengsel op laag vuur tot het na 2–3 minuten zachtjes begint te borrelen. Neem de pan van het vuur en houd zolang apart.
2 Doe de suiker en golden syrup in een middelgrote pan met dikke bodem op laag vuur. Roer niet, draai alleen rustig met de pan om de suiker te laten oplossen. Draai het vuur middelhoog en blijf draaien tot de suiker verandert in een goudkleurige karamel.
3 Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Roer de karamel met een pollepel door het roommengsel en zet de pan weer op laag vuur; roer de rest van de boter erdoor, neem de pan van het vuur en houd zolang apart.
4 Verfrommel een groot stuk bakpapier en maak het nat (schud overtollig water eraf); bekleed hiermee vervolgens een bakblik van 20 x 30 cm. Schenk de karamel erin, bestrooi deze met de tweede snuf zout en zet het blik dan op een theedoek in de koelkast; na circa 30 minuten heb je een dikke, smeuïge karamel.
5 Als de karamel zo’n 15 minuten in de koelkast staat, begin je met de brownies. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed nog een bakblik van 20 x 30 cm met bakpapier.
6 Smelt de boter in een pan op laag vuur. Roer de chocolade erdoor tot ie is gesmolten, neem dan de pan van het vuur en roer de suiker erdoor. Als het mengsel iets is afgekoeld, klop je de eieren erdoor. Schep daarna de bloem erdoor tot je een browniebeslag hebt. Schenk dat in het blik.
7 Neem de karamel uit de koelkast en schep lepels ervan op het browniebeslag; duw ze aan, zodat ze ondergedompeld worden. Als je nog een derde van de karamel over hebt, druppel je die over de bovenkant; trek er een lepel door voor een marmereffect.
8 Bak de brownieplak ongeveer 25 minuten in de oven, tot ie gaar maar nog steeds een beetje smeuïg is. Laat 1 uur afkoelen, snijd de plak dan in vierkantjes en serveer.
Per portie 344 kcal, 41,9 g vet (6,7 g verzadigd), 32,4 g eiwit, 27,6 g koolhydraten, 3,1 g suikers