Braaibroodjie: Afrikaanse steak sandwich

Intro

In Nederland hebben we tosti’s in de lekkerste smaken, toch gaan die het never ever winnen van de Zuid-Afrikaanse braaibroodjies. Waarom niet? Voor vuurverslaafde bbq-fanatiekelingen kan een tosti-ijzer met stekker nooit tippen aan een boven gloeiende kolen gegaarde rustieke sandwich. Daarbij kun je een braaibroodjie flink dik beleggen; een tosti-ijzer zou erin stikken. In deze variant beleggen we het brood royaal met dungesneden picanha steak en licht rokerige scamorza, een kaas waar ik verzot op ben. De grape jelly is een culinaire knipoog naar de fantastische pairing van steak en rode wijn en maakt het geheel smakelijk en smeuïg af.

Ingrediënten

Voor 4 personen, voorbereiding ½ uur, bereiding 1½ uur:

Benodigdheden:

Zelf coffee rub maken:

Zelf Grape Jelly maken: Voor 700 gr:

Bereiding

1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen. Snijd de vetlaag van de picanha kruislings in en bestrooi het vlees gelijkmatig met de coffee rub. Gaar de picanha 30-40 minuten, tot hij een kerntemperatuur van 54 °C heeft. Laat het vlees afkoelen en snijd het in zo dun mogelijke plakken.

2. Bouw je BBQ om voor direct grillen, leg er een gietijzeren rooster op en verhit de BBQ tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Besmeer de sneden brood aan één kant met boter; deze ingesmeerde zijde komt bij het maken van de braaibroodjies aan de buitenkant (zo krijg je een mooie bruine korst). Leg vier sneden brood klaar en verdeel daarover achtereenvolgens de helft van de scamorza, de rode ui, rucola, picanha steak en de rest van de scamorza. Bedek met de overige vier sneden brood (met de boter aan de buitenkant). Knoop de braaibroodjies met keukentouw aan elkaar en gril ze tot ze krokant zijn en de kaas gesmolten is. Serveer met de Grape Jelly.

Zelf Grape Jelly maken:

Stoof in een steelpan de druiven met de wijn, het water en balsamicoazijn tot de druiven zacht worden. Voeg de overige ingredienten toe en stoof alles 5-10 minuten terwijl de suiker oplost. Haal de laurier uit de jam en schep de jam in een gesteriliseerde weckpot.

Zelf coffee rub maken:

Meng alle ingrediënten door elkaar.

 

Dit recept komt uit het boek ‘Smokey Goodness 3’ van Jord Althuizen (€24,99, Kosmos Uitgevers).