Botervis met avocadocrème

Intro

Botervis (Lepidocubium flavobrunneum) wordt ook wel botermakreel genoemd, maar lijkt in het geheel niet op makreel. De grote botervis wordt als bijvangst van tonijn gevangen en kan wel 1,5 meter lang worden en tussen de 10 en 14 kilo wegen. Er zijn nog twee andere soorten vis (Nebris microps en Peprilus triacanthus) die onder de naam botervis worden verkocht maar die zijn stukken kleiner. Kies voor de stevige Lepidocubium flavobrunneum die zowel ingevroren als vers verkrijgbaar is.

Ingrediënten

Voor 4 personen

BereidingMaak eerst de avocadocrème. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Pureer het vruchtvlees samen met de sjalotsnippers en het sap van de halve limoen tot een gladde puree. Breng op smaak met tabasco en zout.

Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag een klein scheutje olijfolie. Dep de vis droog en leg de filets in de pan. Bak de vis, afhankelijk van de dikte, aan beide zijden mooi bruin en gaar in 6-8 minuten.

Bestrooi met zout en peper en serveer met de avocadocrème, bestrooid met korianderDit recept komt uit het kookboek ‘Koken met Janny’ van Janny van der Heijden (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).