* Nederlandse ansjovis: in mei begint het Nederlandse ansjovis seizoen. Te verkrijgen bij familie van Dort in Bergen op Zoom. Verse ansjovis of sardines kun je bestellen bij je visboer.
Tip: ansjovis is makkelijk schoon te maken door met je duim de ingewanden te verwijderen. Vervolgens snij je de filet los door met een klein mesje vanuit de kop horizontaal naar de staart te snijden. Doe hetzelfde aan de andere kant van het visje.
1. Leg de ansjovisfilets naast elkaar op een schaal met de huidkant naar boven. Bestrooi met zout en giet de azijn erover totdat ze net onderstaan. Laat de visjes zo’n 3-4 uur marineren in de koelkast.
2. Haal de ansjovis uit de marinade, spoel ze kort af onder koud zacht stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Leg de filets mooi gerangschikt op een bord of schaal.
3. Meng in een kom de olijfolie met de knoflook en peterselie. Breng op smaak met zout en peper en giet dit over de ansjovisfilets. Laat dit een half uur staan en serveer.
Tip: boquerones zijn ook te verkrijgen bij de vishandel of supermarkt. Haal de visjes uit de olie en serveer met de zelfgemaakte olie met knoflook en peterselie.
Credits fotografie: David Loftus.