Boekweitpizza

Boekweitpizza

Het boekweitdeeg dat voor deze pizza wordt gebruikt is gemakkelijk te maken en bovendien heel veelzijdig. Het is heerlijk zoals in dit recept, bedekt met een eenvoudige tomatensaus en bestrooid met kaas, maar je kunt de pizza ook met een zelfgekozen topping bedekken. Behalve onderstaande suggesties, kun je geroosterde paprika of artisjokharten uit een pot toevoegen, of leg een ei op een laag kort geslonken spinazie voor een pizza in Florentijnse stijl.

Bereiding

1. Verhit de oven tot 220 °C en bekleed twee of drie bakplaten met bakpapier.

2. Laat de boter in een middelgrote pan smelten, voeg de knoflook toe en fruit hem 30 seconden. Roer de tomatenpuree erdoor en bak nog 30 seconden. Voeg de tomatenblokjes en oregano toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de saus met het deksel schuin op de pan 15 minuten tot een dikke saus inkoken. Roer de saus halverwege de tijd goed door.

3. Meng alle ingrediënten voor het boekweitdeeg in een grote kom door elkaar, eerst met een lepel en daarna met de hand, tot er een deeg ontstaat.

4. Stort het deeg op een met meel bestoven werkvlak en kneed het 3 minuten goed door zodat alles goed is gemengd.

5. Rol het boekweitdeeg tot een worst van 4 cm doorsnee en verdeel hem in acht stukken. Strooi wat boekweitmeel op elke bakplaat, bestuif je vingers met meel en druk elk stuk deeg met de vingertoppen uit tot een cirkel van 8-10 cm doorsnee (wees voorzichtig, zodat het deeg niet scheurt). Verdeel de deegcirkels over de bakplaten, reken er drie per bakplaat en houd 2-3 cm tussenruimte.

6. Bestrooi het deeg naar smaak met zout en peper en strijk een beetje tomatensaus (krap een eetlepel) over elke bodem; gebruik niet te veel omdat de pizza dan zompig wordt.

7. Voeg eventuele extra’s toe, rasp er wat parmezaan overheen of beleg met een aantal dotjes mozzarella en bak de pizza’s 8-10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is en de bodem krokant. Serveer ze met rucola en basilicumblad erover of erbij en sprenkel er wat olijfolie over

Dit recept komt uit het kookboek ‘Eat happy – feel good gerechen in 30 minuten’ van Melissa Hemsley (€ 29,95, Fontaine Uitgevers). 

Voor 8 kleine pizza’s
Boekweitdeeg

  • 200 g naturel yoghurt
  • 200 g boekweitmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1 theel. bakpoeder
  • ½ theel. zeezout
  • ¼ theel. zwarte peper

Tomatensaus

  • 1 eetl. boter of ghee
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 blik van 400 g tomatenblokjes of
  • 400 ml tomatenpassata
  • 1½ theel. gedroogde oregano
  • zeezout en zwarte peper

Voor erbij

  • 200 g rucola
  • 1 handvol basilicumblaadjes, fijngescheurd
  • extra vergine olijfolie, om te besprenkelen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief