Voor 4 personen. Bereiding: 15 min, plus 1-3 uur weken. Glutenvrij, vegetarisch.
1. Maak de dashi: doe de kombu, gedroogde shiitake en de shiitakesteeltjes in een pan en schenk er 1,2 liter koud water over. Laat 1-3 uur weken.
2. Verwarm de dashi op middelhoog vuur tot net onder het kookpunt en haal de pan vlak voor het gaat koken van het vuur. Breng op smaak met zout en roer de rijstazijn en sojasaus erdoor. Schep de kombu eruit en gooi weg. Laat de dashi afkoelen, giet door een met keukenpapier beklede zeef en gooi de shiitake weg.
3. Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de boekweitnoedels in 3-4 minuten al dente. Giet af, spoel af onder de koude kraan en laat uitlekken.
4. Breng de dashi in een soeppan aan de kook op middelhoog vuur. Voeg de enoki, lente-uitjes, shiitakehoedjes en noedels toe. Breng weer aan de kook tot de noedels goed heet zijn en de shiitake gaar zijn. Haal de pan dan van het vuur en breng met zout op smaak. Dien meteen op, bestrooid met reepjes zeewier.