Panna cotta met verbrande witte chocolade

Panna cotta met verbrande witte chocolade

Panna cotta met verbrande witte chocolade en sojasaus brengt een verrassende combinatie van smaken. Hoewel de combinatie misschien gek klinkt, resulteert het in een decadent en zwaar-zwáár verslavend dessert. De verbrande witte chocolade voegt een complexe umamismaak toe die de zoetheid prachtig in balans brengt. De sojasaus is optioneel, maar het is een ervaring die je echt een keer moet proberen voor een unieke twist. Dit recept komt uit het Gouden Kookboek van 2024: Bloem, suiker, boter.

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 150 °C. Maak de verbrande witte chocolade: breek de chocolade in stukjes en leg die in een met bakpapier beklede ovenschaal of op een siliconen bakmatje. Zet in de oven en roer elke 10 minuten, tot de chocolade de kleur van donkere melkchocolade heeft. Het lijkt fout te gaan en er ontstaan klontjes maar houd vol! Het duurt 25-40 minuten. Laat helemaal afkoelen.
  2. Druk de chocolade tijdens het afkoelen met een spatel of lepel aan zodat er een groot brok ontstaat. Je maakt hiermee meer dan je nodig hebt, maar restjes blijven 3 maanden goed in een afgesloten bewaardoos.
    3 Maak de panna cotta: week de gelatine 10 minuten in koud water en knijp de blaadjes uit. Verwarm de koffiemelk tot hij bijna kookt. Draai het vuur uit en klop de gelatine erdoor. Klop dan de gecondenseerde melk en het zout erdoor.
  3. Schenk het koffiemelkmengsel in vormpjes, 150-160 gram per portie. Laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven, maar je kunt de panna cotta 3 dagen van tevoren maken.
  4. Stort de panna cotta: doop een vormpje 5-6 seconden in water van 80 °C. Droog het vormpje af en leg er een bordje op. Keer ze samen om, schud het vormpje een beetje en de panna cotta moet dan los komen. Doet hij dat niet, doop dan nog een keer in het hete water en herhaal.
  5. Rasp er wat verbrande witte chocolade over en maak eventueel af met een scheutje sojasaus.

Tip: Er wordt in dit recept geen suiker toegevoegd omdat de gecondenseerde melk al genoeg suiker bevat. Voor een ‘klassieke’ basisversie, gebruik je het recept hierboven maar verhit je 375 gram slagroom, 375 gram volle melk en 120 gram fijne suiker voor 3 blaadjes gelatine en ¼ theelepel fijn zout. Aan deze basis kun je vanille en andere smaakmakers toevoegen.

Credits fotografie: Sam A. Harris

6 personen | 3 uur en 10 minuten

  • 6 kleine vormpjes (ik gebruik timbaalvormpjes van 8,5 x 5 cm)

VERBRANDE WITTE CHOCOLADE

  • 100 g witte chocolade

PANNA COTTA

  • 3½ gelatineblaadjes
  • 510 g koffiemelk
  • 1 blikje van 397 gram gecondenseerde melk
  • 2 g zeezoutvlokken (ong. ¾ tl)

PLUS

  • lichte sojasaus, voor erbij optioneel)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine