Bloemkool-preisoep met mosterd & tijm

Bloemkool-preisoep met mosterd & tijm

Als het koud is buiten wil je natuurlijk niets liever dan een warm soepje ’s avonds. Deze bloemkool-preisoep is dan een perfecte optie. Zowel prei- als bloemkoolpuree is van nature zijdezacht, waardoor deze eenvoudige groentesoep een heerlijk romige textuur heeft. Je kunt ook nog variëren:  Vervang de prei door een paar middelgrote uien óf gebruik rozemarijn in plaats van tijm. Nog steeds super lekker én heel gezond!

Bereiding

1. Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden prei, knoflook, bleekselderij, de helft van de tijmblaadjes en wat zout en peper toe. Leg als de groentes sissen het deksel op de pan, draai het vuur laag en fruit ongeveer 10 minuten tot de prei vrij zacht is; roer af en toe.


2. Snijd intussen de bloemkool: verwijder de harde buitenste bladeren (de binnenste, zachte kun je gewoon gebruiken) en de onderkant van de stronk als deze er grof of vies uitziet en snijd de rest van de bloemkool met stronk en al in grove stukken.


3. Voeg de stukken bloemkool toe aan de zachte prei, schep om en schenk het hete water of de groentebouillon erbij. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en kook 5-10 minuten tot de bloemkool gaar is maar niet te zacht.


4. Haal de pan van het vuur. Roer de mosterd erdoor en pureer de soep tot deze glad is – in twee delen in de blender of met een staafmixer in de pan. Schenk de soep terug in de pan als je een blender hebt gebruikt en voeg een scheutje heet water toe als de soep erg dik is. Proef en voeg extra zout en/of peper toe als dat nodig is en warm de soep op als deze is afgekoeld.


5. Schep de soep in voorverwarmde kommen, besprenkel met extra vergine olijfolie en maak af met de rest van de tijmblaadjes en wat zwarte peper.


Variaties


  • Ui: Vervang de prei door en paar middelgrote uien.
  • Kruiden: Gebruik rozemarijn in plaats van tijm.

Voor 4-6

  • 2 el olijf- of koolzaadolie
  • 3 middelgrote preien (ongeveer 500 g), boven- en onderkant eraf, in ringen van 5 mm
  • 2 tenen knoflook, grofgesneden
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 2 el tijmblaadjes
  • 1 middelgrote bloemkool (800 g-1 kg, met blad)
  • 850 ml heet water of groentebouillon (zie blz. 190 voor zelfgemaakte)
  • 2 tl mosterd
  • zeezout en zwarte peper
  • extra vergine olijf- of koolzaadolie, voor eroverheen
  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten