Eventueel:
Voor erbij:
1. Hak in de keukenmachine op pulsestand de helft van bloemkool tot brokjes zo groot als tuinbonen. Doe die in een pan (neem een veel te hoge, u zult straks zien waarom) met dikke bodem en rooster ze (zonder vet) tot er kleine schroeiplekjes ontstaan. Draai het vuur uit.
2. Maal in de keukenmachine de rest van de bloemkool en de knoflook helemaal glad. Voeg dan steeds een beetje melk toe tot het een gladde puree is van yoghurtdikte.
3. Voeg de puree toe aan de geroosterde bloemkool in de pan en zet die op middelhoog vuur. Meng de tomaat en de kaas erdoor. Roer goed los vanaf de bodem, terwijl het geheel opwarmt en de kaas smelt. Laat zachtjes pruttelen, zo tussen de 10 en 20 minuten. Hoe korter, hoe pittiger. Roer steeds goed los vanaf de bodem.
4. Schep de bloem in een niet al te vol espressokopje met water en roer met een vork tot een glad papje. Schenk al roerend in de pan tot de fondue een mooie dikte heeft en laat nog 2 minuten zachtjes doorkoken. Meng dan in het kopje het zuiveringszout met wat water en roer dat door de fondue; die gaat daardoor nu enorm bruisen in de pan, in plaats van straks in uw maag. Als het uitgebruist is, na een minuutje ofzo, kan het vuur uit.
5. Maak af met peper & zout, basilicum en eventueel 1 tot 4 raspjes citroen. Ik vind dat laatste een funky extraatje geven, mijn tafelgenoot deed het aan de punt van een raketijsje denken. Doop er vervolgens alles in dat u lekker vindt, probeer vooral ook in repen gesneden bloemkoolblad (dat wat u apart had gehouden).
Variatie:
Rooster een volle eetlepel komijnzaadjes met de bloemkool mee en vervang de basilicum door tijm of koriander.