10–12 personen
• 6 eidooiers
• 200 g suiker
• 1 vanillestokje, gespleten
• sap en rasp van ca. 3 bloedsinaasappels (of gewone sinaasappels) en
1 citroen en/of limoen (je hebt 230 ml sap nodig), plus de rasp van 1 sinaasappel
• 5 eieren
• 250 g roomboter, zacht en in stukjes
• poedersuiker (optioneel)
Deeg
• 100 g poedersuiker
• 250 g bloem, plus extra
• 125 g koude boter, in stukjes
• rasp van 1 sinaasappel
• 1 ei
• scheutje melk
Is het geen plaatje, deze taart? Gegarandeerd een succesnummer op feesten en partijen! De smaak van de bloedsinaasappel staat centraal in deze taart.
1 Voor het deeg: mix de poedersuiker en bloem in de keukenmachine, voeg dan de boter toe en laat de machine draaien tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg de sinaasappelrasp toe, breek het ei erboven en laat de machine steeds kort draaien (gebruik de pulseerstand) tot het deeg samenhang begint te vertonen. Voeg een scheutje melk toe als het er een beetje droog uitziet.
2 Vorm met je handen snel een gladde bal van het deeg (bewerk het deeg niet te veel), wikkel er vershoudfolie omheen en bewaar het minstens 1 uur in de koelkast.
3 Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van ruim 2 mm. Rol het losjes om een deegroller en leg het in een vlaaivorm met losse bodem en een golvende rand (0 25 cm). Druk het voorzichtig in de rand, snijd overtollig deeg af en bewaar dit 30 min. in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
4 Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul hem met blindbakbonen of droge rijst. Bak hem 15 minuten, verwijder het papier en de vulling en bak hem weer 10–15 min., of tot-ie gaar en bros is. Laat afkoelen.
5 Zet ondertussen een pan met dikke bodem op laag vuur en verhit hierin de eidooiers, de suiker, het vanillestokje met het merg, het citrussap en de rasp. Klop de hele eieren erdoor en laat alles 5 minuten zachtjes koken of tot het dik begint te worden; blijf kloppen.
6 Roer de boter er beetje bij beetje door en verhit het mengsel nog ongeveer 15 minuten, of tot het sterk indikt; blijf continu roeren en schraap daarbij steeds over de bodem. Heb geduld, want het duurt even voor het mengsel dikker wordt. Als de curd nu begint te klonteren, neem je de pan van het vuur en klop je goed; zet de pan dan weer op laag vuur en blijf kloppen tot de curd glad is.
7 Neem de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en laat de curd iets afkoelen; klop nog een paar keer voor een glad, smeuïg resultaat. Schenk de nog warme curd op de taartbodem. Schud ermee om de vulling gelijkmatig te verdelen en laat de taart een uur op een koude plaats staan of tot de vulling is gestold.
8 Als de taart klaar is, neem je hem uit de vorm en doe je hem over op een platte schaal. Je kunt hem zo serveren, maar voor een speciale gelegenheid bestrooi je hem met een laag poedersuiker en maak je er met een gasbrandertje een prachtig dun karamellaagje op – heel indrukwekkend!
Per portie 490 kcal, 32,2 g vet (18,2 g verzadigd), 8 g eiwit, 41,9 g koolhydraten, 26,7 g suikers